'Nederlandse hulp is nodig bij het vinden van een stamceldonor voor Belgische kleuter'

27 JUL 2023 17:01 | Matchis

Dit is een expertquote van Bert Elbertse, Manager donorrelaties en communicatie, Matchis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ouders zieke Rachèle (3) doen ultieme oproep om stamceldonor te vinden: ‘Haar enige redding’ | Buitenland | AD.nl

Ruim twintigduizend Belgen gaven zich de afgelopen weken op als stamceldonor. Ze deden dit na een oproep van de ouders van de 3-jarige Rachèle, die dringend een stamceldonor nodig heeft. In België duurt het veel langer om opgenomen te worden in de donorbank dan in Nederland. Daarom doen de ouders nu een oproep aan Nederlanders: meld je aan als stameldonor.

Het Belgische systeem om je in te schrijven als stamceldonor is anders dan in Nederland. In België wordt eerst een gesprek gevoerd met de potentiële donor en bloed vooraf afgenomen. In Nederland volstaat het inschrijven via de website van Matchis en het daarna terugsturen van wattenstaafjes met wat wangslijm. Een gesprek en bloedafname vinden in Nederland pas plaats als er een mogelijke match is.

Het verwerken en registreren van de grote hoeveelheid nieuwe stamceldonoren in België gaat nog maanden duren. De ouders van Rachèle zijn bang dat die tijd er niet meer is.

Matchis ondersteunt de oproep van harte en probeert ook via een gerichte socialmediacampagne mensen aan te zetten zich nu in te schrijven als stamceldonor.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Matchis

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Zorg