Polio is terug in Gaza: vaccinatie nú nodig

21 AUG 2024 12:20 | Save The Children Nederland

Hulporganisaties en medici waarschuwen voor een uitbraak van polio in Gaza. Voor het eerst in 25 jaar werd bij een kind polio (kinderverlamming) waargenomen. Vorige maand werd het poliovirus in rioolwater bij Khan Younis en Deir Al-Balah al gevonden, maar afgelopen vrijdag werd bekend dat er minstens één kind besmet is. 


Voor 50.000 kinderen is het zeker dat ze geen vaccin hebben gehad, want zij zijn in de afgelopen tien maanden geboren. En de oudere kinderen hebben een of meerdere vaccinatierondes gemist. Medici willen voorkomen dat het poliovirus bij al die kinderen tot ziekte leidt. De organisaties willen dat 640.000 kinderen onder de tien jaar ingeënt worden.

Jeremy Stoner van Save the Children: “Het is nu geen kwestie van weken meer, maar van uren. We moeten nu ingrijpen. De vaccins zijn beschikbaar in de regio. De grensovergangen hebben onze koelwagens tot nu toe niet toegelaten. Dit is een zeer besmettelijke ziekte die we eenvoudig kunnen voorkomen.”

Het poliovirus kan bij kinderen met weinig weerstand heel snel tot onomkeerbare verlamming leiden. Ondervoeding en hoge stressniveau’s zorgen voor grotere vatbaarheid voor infectie. De vernietiging van de water-en sanitatie infrastructuur in Gaza, gecombineerd met de barre gezondheidsvoorzieningen en de opeengepakte mensenmassa’s in de vluchtelingenkampen, zijn een reden waarom het virus hier zo kan toeslaan.

Om echt effectief polio te voorkomen, is het belangrijk dat tenminste 95% van de kinderen ingeënt is. De hulporganisaties wijzen erop dat hulpverleners op een veilige manier in staat moeten worden gesteld de vaccins toe te dienen. De VN Secretaris-Generaal Guterres vroeg afgelopen vrijdag al om een pauze in de gevechten. De hulporganisaties willen een permanent staakt-het-vuren en stellen dat dat niet alleen voor het toedienen van polio vaccins zou moeten worden ingesteld, maar voor alle hulpverlening.

Voor meer informatie over medische zorg in Gaza, zie de videolink met verpleegkundige Becky



Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws