Vijf jaar Europese steun aan Nederlandse bedrijven in China

31 AUG 2022 10:00 | EUIPO

Het Chinese vasteland is een van de handelspartners van Nederland en intellectuele eigendomsrechten spelen een bepalende rol in deze betrekkingen.

Het project “IP Key China”, dat al geruime tijd loopt, staat onder leiding van de Europese Commissie en wordt uitgevoerd en medegefinancierd door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). In het kader van dit project is aanzienlijke steun verleend voor samenwerking op het gebied van intellectuele eigendom (IE) en de politieke dialoog tussen de EU en China, met als doel een gelijk speelveld voor rechthebbenden in de EU tot stand te brengen.

Europa voert technologie en knowhow uit, maar zonder de nodige bescherming kunnen EU-bedrijven het slachtoffer worden van inbreuken. De bescherming en handhaving van intellectuele-eigendomsrechten (IER’s) stelt EU-bedrijven die willen uitbreiden naar nieuwe markten voor een grote uitdaging.

Nederland was in 2021 met een uitvoer van 15,906 miljard EUR de op twee na grootste exporteur van de EU. Het land handelde vooral in machines en vervoermateriaal – hoofdzakelijk gespecialiseerde machines voor bepaalde bedrijfstakken – ter waarde van 5,642 miljard EUR (35 % van de uitvoer naar China), chemicaliën en aanverwante producten – hoofdzakelijk medische en farmaceutische producten – ter waarde van 3,625 miljard EUR (23 % van de uitvoer naar China) en voedingsmiddelen en levende dieren – hoofdzakelijk vlees en vleesbereidingen – ter waarde van 2,624 miljard EUR (16 % van de uitvoer naar China).

Op 1 januari 2020 waren er 1,6 miljoen ingeschreven Uniemerken, gekoppeld aan meer dan 4,4 miljoen klassen van waren en diensten. Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage was 5,6 % (2010-2019). Het merendeel van de aanvragen voor Uniemerken was nog altijd afkomstig uit de EU; de Unie was goed voor gemiddeld 68,3 % van alle aanvragen. Duitsland stond op kop als het land met de meeste aanvragen in de Unie en de rest van de wereld, gevolgd door andere grote EU-economieën zoals Italië, Spanje en Frankrijk. Nederland zorgde voor 3,5 % van het totale aantal aanvragen voor Uniemerken en belandde daarmee in de top tien (1).

Christian Archambeau, uitvoerend directeur van EUIPO, zei naar aanleiding van de resultaten van het project:

“In de afgelopen vijf jaar heeft IP Key China ondernemers, het mkb, onderzoekers en creatieve denkers terzijde gestaan bij het beschermen van de intellectuele activa die de toekomst van hun bedrijf in China verzekeren. Wij verheugen ons erop ook in de toekomst een belangrijke rol te blijven spelen bij het versterken van het mechanisme voor dialoog over intellectuele eigendom, dat essentieel is om de transparantie en voorspelbaarheid van IE-systemen te verbeteren.”

Het project vormde een aanvulling op het werk van de door de EU en China gezamenlijk gecoördineerde bilaterale IE-dialogen en IE-werkgroepen. Samen werd daardoor gezorgd voor een doeltreffende behartiging van de belangen van EU-bedrijven, dankzij de geboekte vooruitgang in de dialoog met China over de aanpak van de specifieke uitdagingen waarmee IE-rechten gepaard gaan.

Ter gelegenheid van de negende economische en handelsdialoog op hoog niveau tussen de EU en China in juli 2022 benadrukte de uitvoerend vicevoorzitter en commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis:

“Het is belangrijk een gelijk speelveld te waarborgen voor EU-bedrijven die in China actief zijn. De EU en China zijn belangrijke handelspartners, en wij moeten onze dialoog voortzetten om China meer in lijn te brengen met de normen inzake IER-bescherming van de EU en de internationale gemeenschap.”

Kijk voor meer informatie in het bijgevoegde persbericht.

OVER EUIPO

EUIPO is een van de grootste gedecentraliseerde agentschappen van de EU, gevestigd in het Spaanse Alicante. EUIPO werd in 2021 uitgeroepen tot het meest innovatieve bureau voor intellectuele eigendom ter wereld. Het beheert de inschrijving van Uniemerken en ingeschreven Gemeenschapsmodellen, die beide in alle EU-lidstaten IE-bescherming bieden. Het werkt ook samen met de nationale en regionale IE-bureaus van de EU en beheert het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten.

Het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten werd in 2009 opgericht om de bescherming en handhaving van IER’s te ondersteunen en bij te dragen aan de bestrijding van de toenemende dreiging van IER-inbreuken in Europa. Het Waarnemingscentrum werd op 5 juni 2012 ondergebracht bij EUIPO op grond van Verordening (EU) nr. 386/2012 van het Europees Parlement en de Raad. Het viert dit jaar zijn tienjarig jubileum.

OVER IP KEY CHINA

IP Key China is een EU-project dat in 2017 is opgezet ter verbetering van de samenwerking tussen de EU en China op het gebied van intellectuele eigendom. Het wordt medegefinancierd door de Europese Commissie en EUIPO en wordt op operationeel niveau uitgevoerd door EUIPO, in nauwe samenwerking met Chinese belanghebbenden en met de betrokkenheid van de industrie, de academische wereld, de handhavingsinstanties en de gerechtelijke autoriteiten. Het IP Key China-project ondersteunt de bilaterale dialoog over IE door middel van een breed scala aan activiteiten.

[1] EUIPO Trade Mark Focus – 2010 to 2019 Evolution: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/contentPdfs/news/EUIPO_TM_Focus_Report_2010-2019_Evolution_en.pdf

Meer binnen de rubriek Bedrijven