Waardevolle inzichten tijdens het eerste Brightlands AgriTech Event

10 OKT 2024 10:56 | Brightlands Campus Greenport Venlo

Tijdens het eerste Brightlands AgriTech Event maakten zo’n 350 bezoekers kennis met de nieuwste technologieën in AgriTech en konden ze zich onderdompelen in een zeer gevarieerd programma, waar waardevolle inzichten zoals: hoe het beschikbaar stellen van data zorgt voor waardevolle correlaties, die het bedrijfsleven verder kan helpen en uiteindelijk voor grote transities kan leiden. Maar ook hoe Plasmatechnologie voor duurzame voedselproductie zorgt. Daarbij vonden er tijdens deze dag nog een drietal side-events plaats: De Brightlands AgriTech Studenten Challenge, de opening van de high-tech onderzoekskas van de Universiteit Maastricht en de uitreiking van de prestigieuze Waarde-Ring.

Het was voor de eerste keer dat dit event plaatsvond op Brightlands Campus Greenport Venlo. “Klimaatverandering, het tekort aan hulpbronnen en vergrijzing hebben een grote impact op de land- en tuinbouw. Deze ontwikkelingen dwingen deze sectoren om in hoog tempo slimmer, duurzamer en efficiënter te worden. Door de ontwikkeling van duurzame teelt- en productiesystemen kan de productiviteit omhoog, vermindert de impact op het milieu en pak je het tekort aan geschikt personeel aan. Wij bieden hier als Brightlands Campus Greenport Venlo graag een podium voor”, vertelt Ingrid Vermeer, CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo.

Podia

Er waren 6 stages waar bedrijven hun innovaties toonden op het gebied van teeltoptimalisatie, automatisering & robotica, data & AI en green engineering. Zo nam startup AgroWizard de bezoekers mee in hun nieuwste CO2 meet app, de Limburgse machinebouwer FineField toonde hun nieuwste plukrobot voor het efficiënt oogsten van blauwe bessen en Plasma4Agrifood deelde met de bezoekers hun verhaal over ‘bliksem in een doosje om ook in de toekomst voedsel duurzaam te kunnen blijven produceren’. Ontwikkelingsmaatschappij LIOF zet Hessing Supervers en startup LUXEED Robotics in de spotlight. Ook de AI Academy, BASF | Nunhems, Fellowmind, Gearbox, Grodan, Rabobank, Supply Chain Valley en SkyTree waren onderdeel van de programmering.


Keynotes

De keynotes waren van Jan Depping van Microsoft, Bob Klein Lankhorst van startup HAL24K Agri en Ellis Janssen van Philips Horticulture LED Solutions. Depping zoomde in op cloud technologie, security, psychologie, data & AI. Klein Lankhorst legde de nadruk op het belang van innovatieve technologieën om de bodemgezondheid te verbeteren en Janssen ging in op de toekomst van de verlichting in de tuinbouw en indoor boerderijen.


Innovatietour en Hightech onderzoekskas Universiteit Maastricht

Via een innovatietour gingen de deelnemers op bezoek bij de proefvelden op het campusterrein van Compas Agro en  maakten ze kennis met de innovaties achter de machines van John Deere, Agxeed, S&dB.

De Universiteit Maastricht opende de deuren van hun nieuwe hypermoderne onderzoekskas, onderdeel van het Brightlands Future Farming Institute, waar onderzoek wordt gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst. Deze kas werd later die dag officieel geopend. Tijdens deze opening werd ook stilgestaan bij de investering door de Gemeente Venlo en de Universiteit Maastricht, de komende jaren in extra groei van academisch onderzoek en onderwijs in de stad Venlo. In de eerste fase van deze samenwerking investeren beide partijen elk 8 miljoen euro voor de komende vier jaren. Gemeente Venlo en Universiteit Maastricht hebben bovendien de intentie uitgesproken om in totaal acht jaar lang als strategische partners op te trekken. 


Studentenchallenge

45 studenten bogen zich deze dag, onder leiding van Dave Alken, aan uitdagingen van BASF, Grodan en Signify. Thomas Janssen (Tom's Tech Academy) verzorgde technische workshops en coaches uit de tech- en onderwijssector begeleidden de studenten.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de 9 teams, wat resulteerde in de volgende winnaars:

1e prijs (€1000): Het BASF-team stelde een AI-gestuurde syntropie voor, een regeneratieve landbouwmethode, en overtuigde de jury met hun eenvoudige en effectieve pitch. 2e prijs (€750): Het Grodan-team ontwikkelde een duurzaam kas- en marketingconcept voor koffieplanten. 3e prijs (€250): Het Signify-team verbeterde de architectuur van het Growise Control System met een toekomstbestendig concept.


Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg

Tijdens het Brightlands AgriTech werd het rapport “Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg+” gepresenteerd aan belangrijke spelers in de tuinbouwsector van Zuidoost-Nederland. Het rapport biedt inzicht in de uitdagingen en kansen voor duurzame ontwikkeling binnen de sector. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke visie en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

De intentieverklaring werd ondertekend door: Provincie Limburg, Gemeenten van Regio Noord-Limburg, Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), Rabobank Limburg, Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland, ZON NV, Glastuindersplatform Zuidoost-Nederland, Brightlands Campus Greenport Venlo, Universiteit Maastricht, Fontys, Greentechlab en de HAS green academy. Dit markeert een nieuwe fase voor de sector. Het rapport richt zich op vijf pijlers: ondernemerschap, verduurzaming, innovatieve teeltmethoden, herverdeling van fysieke ruimte en arbeidsmarktontwikkeling, om zo een toekomstbestendige tuinbouwsector te realiseren.

Waarde-Ring

Als slotstuk van de dag reikte gedeputeerde Jasper Kuntzelaers, namens de Provincie Limburg, de Waarde-Ring uit aan Suzanne Bisschops-Pasmans, Mark Venner, Luuk Venner, en het duo Amy Heuts & Joshua Van Wersch. De uitreiking vond plaats tijdens De Week van Ons Eten, waarin de waarde van voedsel en de verbinding tussen boer en burger centraal staan.

In de categorie Educatie won Suzanne Bisschops van Kokkerelli, die kinderen op de Brightlands Campus Greenport Venlo laat ervaren hoe belangrijk gezonde voeding is. Mark en Luuk Venner van boerderij LEUKER ontvingen de prijs voor Innovatie vanwege hun duurzame agroforestry-initiatieven. Amy Heuts & Joshua van Wersch van Varkenshoederij Kuusj wonnen in de categorie Extensieve landbouw door hun humane benadering van varkenshouderij en het runnen van een zelfoogst-moestuin. Deze week is een uitstekend moment om stil te staan bij de waardevolle bijdragen van deze Limburgse pioniers aan de voedselketen.

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw