Wie is genomineerd voor Brabander van het Jaar 2023?

20 NOV 2023 18:00 | Omroep Brabant

Ieder jaar is het weer spannend, wie wordt de Brabander van het Jaar? Dit jaar zijn uit alle aanmeldingen vijf genomineerden gekozen die in het afgelopen jaar iets bijzonders hebben gedaan voor een ander. Stemmen op jouw favoriet kan vanaf nu! 

 

De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is.

Uit alle inzendingen zijn de volgende vijf genomineerd:

Annemarie Mols uit Rijen

Annemarie is de drijvende kracht achter de Weggeefhoek Gilze en Rijen. Hier mogen mensen die weinig geld hebben, gratis spullen komen halen. Van kleding tot bestek en van meubels tot handdoeken. Ze helpt zo meer dan 300 gezinnen.

Ruben Lindenhovius uit Eindhoven en Sterre van den Boogaard uit Mierlo-Hout 

Ruben en Sterre organiseerden en liepen Boots on the Ground. Dat is een loodzware wandeltocht van maar liefst 200 kilometer om aan dacht te vragen en geld in te zamelen voor oud-militairen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Met een groep studenten liepen ze vier dagen door weer en wind.

Jan Minkels uit Den Dungen

Niemand zou zich eenzaam moeten voelen. Daarom nodigt Jan in zijn eigen huis regelmatig mensen uit die alleen zijn en kookt hij gratis een drie gangen diner voor hen. En wat over is geef hij weg aan mensen die niet veel te besteden hebben. 

Leny van Zundert uit Etten-Leur

Leny organiseert met haar Stichting Nu Jij! al meer dan tien jaar verwendagen voor ernstig zieke mensen. Ze hoopt dat zij zo even hun zorgen vergeten. Leny heeft zelf borstkanker gehad. Na haar genezing was ze zo blij met de nieuwe kans die ze kreeg, dat ze besloot iets te gaan doen voor lotgenoten. 

Frans Monsieurs en Thijs van Miert uit Tilburg

Frans en Thijs zijn helden. Ze aarzelden geen moment toen ze hun vriend Theo met zijn scootmobiel het water in reed. De scootmobiel zonk. Maar doordat de krasse knarren snel in actie kwamen, lukte het ze hun vriend veilig op het droge te krijgen.

Meer weten over de kandidaten? Via deze link worden de genomineerden uitgebreider voorgesteld. Daarnaast wordt in het tv-programma Brabant Vandaag van 20 – 24 nov. iedere avond een kandidaat voorgesteld.

Stemmen

Wie is jouw favoriet voor de titel? Stemmen kan op de site:omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar. De stembus is geopend van maandag 20 november 18.00 uur tot en met maandag 4 december 18.00 uur. 

Kijken

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Efteling maakt de commissaris van de Koning bekend wie zich de Brabander van het Jaar 2023 mag noemen. Kijk op 1e kerstdag naar de speciale tv-uitzending op Omroep Brabant. Vanaf 16.45 uur, daarna ieder uur herhaald.

Omroep Brabant is op tv te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN kanaal 507. Na de uitzending is het programma ook terug te kijken op Brabant+ .

Meer binnen de rubriek Entertainment