Restauratie monumentale Stenendijk Hasselt van start

02 SEP 2021 16:10 | Waterschap Drents Overijsselse Delta

Hierbij een gezamenlijke persuitnodiging van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Dijkzone Alliantie Stenendijk Hasselt en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Op woensdag 8 september wordt gestart met de restauratiewerkzaamheden aan de monumentale Stenendijk in Hasselt. Het is de eerste zichtbare stap in de uitvoering van de dijkversterking als onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.

De organisaties nodigen media uit voor een persmoment op woensdag 8 september bij de eerste restauratiewerkzaamheden van deze ‘laatste muur in Nederland’ die nog overeind staat als bescherming tegen hoogwater. De Stenendijk beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. De dijk was oorspronkelijk bedoeld om het achterland te beschermen tegen het water van de voormalige Zuiderzee, dat via het Zwarte Meer en het Zwartewater een bedreiging vormde voor het gebied.

Tijdens dit persmoment kan men met eigen ogen zien hoe met vakmanschap de muur wordt gerestaureerd. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier: emissieloos met elektrisch aangedreven gereedschap. Bij de restauratie is veel aandacht voor de monumentale waarde en de uitstraling van de muur.

Vertegenwoordigers van de media kunnen uiterlijk dinsdag 6 september laten weten of ze in de gelegenheid zijn om te komen. Dit kan via heraldvangerner@wdodelta.nl. 

Programma

Locatie: Stenendijk Hasselt

Verzamelen bij gemaal Streukelerzijl, Gennerdijk 20, 8061 PR Hasselt (i.v.m. parkeren)

10.30 uur                      Ontvangst en lopen naar locatie

10.40 uur                      Start persmoment

·         Toelichting Breun Breunissen, Waterschap Drents Overijsselse Delta

·         Toelichting Jeroen Tersmette, historicus en inwoner van Hasselt

·         Toelichting Rick van Dijk, aannemer Ploegam

·         Toelichting Quirijn van Til, Koninklijke Woudenberg

11.00 uur                      Gelegenheid interviews op locatie

11.15 uur                      Open einde

Meer binnen deze rubriek