'Hittestress door aanhoudende hitte'

19 JUN 2023 13:43 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Tropenrooster? Dat mag de school zelf beslissen, maar: ‘Het is binnen niet te harden’ | Binnenland | AD.nl

De KNMI-weerstations Deelen, Wilhelminadorp, Eindhoven, Volkel, Arcen, Ell en Maastricht hebben momenteel nog te maken met een recordlange junihittegolf en deze houdt naar verwachting nog minstens een paar dagen aan.

Hitte kan grote invloed hebben op lijf en leden en hittestress veroorzaken. Door klimaatverandering neemt de kans op hittegolven in Nederland toe en zullen mensen dan ook vaker hittestress ervaren. Aanhoudende hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral voor chronisch zieken, mensen met longaandoeningen, mensen met overgewicht en ouderen.

Hittestress is een verzamelnaam voor ongemakken als gevolg van aanhoudende hitte. Per persoon verschilt het wel wanneer hittestress wordt ervaren, maar een algemeen basisverschijnsel is dat mensen zich niet lekker voelen omdat ze het warm hebben. Daardoor wordt er slecht geslapen, vindt gedragsverandering plaats (sneller agressief) en is er minder arbeidsproductie.

Zware hittestress kan leiden tot krampen, huiduitslag, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. In Nederland stijgt het sterftecijfer tijdens hittegolven met gemiddeld 12 procent.

Het is dan ook verstandig om rustig aan te doen op zeer warme dagen en vooral op het heetst van de dag binnen te zijn. Ook wordt aangeraden om voldoende te eten en te drinken. Mensen kunnen het best dunne witte kleding dragen tijdens hitte. Wit weerkaatst het zonlicht en donkere (zwarte) kleding absorbeert juist de warmte.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid