Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz van Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Excuses gymnastiekbond aan slachtoffers turnmisbruik (2) | ANP
Het onlangs uitgekomen rapport over de gymsport waaruit blijkt dat tweederde van de sporters te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, is een gevolg van een sportklimaat waarin goed presteren centraal staat. De resultaten tijdens wedstrijden zijn dan belangrijker voor de trainer dan hoe de sporter zich voelt.
Ook ouders van sportende kinderen dragen soms bij aan dit prestatieklimaat. Iedereen kent wel het beeld van ouders langs de zijlijn die hun zevenjarige zoons en dochters toeschreeuwen alsof het Messi’s of Ronaldo’s zijn. Dat doen ze om de prestatie van de kinderen te verbeteren, terwijl het juist minder gunstig is voor hun ontwikkeling als sporter.
Het idee dat een Spartaanse aanpak het beste in een sporter naar boven haalt, is een totale misvatting. Verenigingen, bonden, trainers, en ouders moeten zich vooral richten op de ontwikkeling van de sporter. Natuurlijk is het de bedoeling dat de sporter zichzelf verbetert en zijn best doet, maar fouten mogen worden gemaakt. Door de ontwikkeling centraal te zetten, houden sporters het langer vol, presteren zij uiteindelijk beter en hebben zij meer plezier in het sporten. En daar draait het uiteindelijk om.
In de topsport zijn er uiteraard momenten dat er gepresteerd moet worden, denk aan selectiemomenten, kwalificaties en wedstrijden. Maar ook daar geldt dat er op andere momenten meer aandacht moet zijn voor het leerproces en de ontwikkeling van de sporter.
Verenigingen en bonden kunnen dit ontwikkelingsklimaat meer centraal stellen door bijvoorbeeld altijd een extra persoon in de zaal te zetten bij de turnsport ter controle en trainers pedagogisch op te leiden. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook grote toernooien pas toegankelijk maken voor sporters vanaf achttien jaar. Zo wordt de sporter beter beschermd.
Coaches en ouders doen er het beste aan om ervoor te zorgen dat er een betrokken en informele sfeer is waarbij de autonomie en onafhankelijkheid van de sporter gestimuleerd worden. Zo heeft sporter plezier en kunnen er topprestaties geleverd worden.
Willem-Paul Wiertz is Specialist Topsport Topics bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.