Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 uit - genomineerden bekend

11 SEP 2024 12:33 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Zijne Majesteit de Koning reikt donderdag 10 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 uit in Koninklijk Paleis Amsterdam. De jury, onder leiding van Mirjam Westen, heeft vijftien veelbelovende kunstenaars genomineerd. Volgens de jury valt op dat het aloude ambacht volop leeft onder de huidige generatie kunstenaars. Na het onderscheiden van drie winnaars zal de Koning de tentoonstelling openen, waar de werken van zowel de winnaars als de overige genomineerden te zien zijn t/m 10 november.

Nominaties

Dit jaar hebben 483 kunstenaars werk ingezonden. ‘In de inzendingen herkende de jury de noodzaak van deze generatie om, ondanks een wereld vol digitale schermen, te kiezen voor het aloude medium van de schilderkunst, waarin de tactiliteit van het oppervlak ook een rol speelt. Deze jonge schilders hebben de eindeloze mogelijkheden van de schilderkunst ontdekt en weten deze te benutten.’, aldus de juryvoorzitter Mirjam Westen. De jury heeft vijftien veelbelovende kunstenaars genomineerd voor de prijs: Vicente Baeza, Eline Boerma, Faria van Creij-Callender, Sofiia Dubyna, Jesse Fischer, Safae Gounane, Bohyeon Hwang, Daniel Jacobsen, Shivangi Kalra, Ralf Kokke, Dion Rosina, Tiago Santos, Thijs Segers, Marilyn Sonneveld en Tobias Thaens.

Tentoonstelling

Een selectie kunstwerken, van de winnaars en de genomineerden, zal tentoongesteld worden van 12 oktober tot en met 10 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De tentoonstelling laat zien wat er leeft onder de huidige generatie jonge kunstenaars. Zijne Majesteit de Koning zei bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs op 5 oktober 2023: ‘Wie wil zien welke jonge kunstenaars zich op dit moment in Nederland onderscheiden, krijgt hier een fantastisch overzicht van de stand van zaken.’ Openingstijden en ticketinformatie is te vinden op: www.paleisamsterdam.nl.  

Publieksprijs

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Het schilderij dat de meeste stemmen krijgt, wordt verloot onder de stemmers die hun voorkeur hebben aangegeven.

Over de Prijs

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door Koningin-regentes Emma en alle opeenvolgende staatshoofden. De prijs heeft als doel jonge, talentvolle schilders aan te moedigen en een podium te bieden. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs.

Let op: foto's van de uitreiking 2023 - @Jeroen van der Meyde

Koninklijke Prijs uitreiking 2023 - foto Jeroen van der Meyde

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie) Let op: er rust een embargo op het bekendmaken van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 tot donderdag 10 oktober 15.15 uur. De namen van de winnaars en het beeldmateriaal worden onder dit embargo gedeeld met de pers. U kunt hiervoor contact opnemen met Josine Pelleboer, Koninklijk Paleis Amsterdam, j.pelleboer@dkh.nl. Voorbezichtiging woensdag 9 oktober Schrijvende verslaggevers kunnen de tentoonstelling vooraf bezichtigen op woensdag 9 oktober vanaf 15.00 uur. Accreditatie kan tot maandag 7 oktober, 12.00 uur via j.pelleboer@dkh.nl, met vermelding van naam, medium en functie. Uitreiking donderdag 10 oktober Starttijd: 14.45 uur Accreditatie voor de uitreiking kan tot maandag 7 oktober, 12.00 uur via accreditatie@minaz.nl, met vermelding van naam, medium en functie. Geaccrediteerde media ontvangen nadere informatie na sluiting van de accreditatie.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur