'De vaccins zijn er, nu nog de prik'

10 MRT 2022 15:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Peter Bertens, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer: BuZa - Handel - Commissiedebat - Wereldwijde aanpak COVID-19 | ANP

Vandaag praat de minister met de Kamercommissie BHOS over de wereldwijde aanpak van COVID-19.

Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn onderzoekers van universiteiten en de geneesmiddelensector aan de slag gegaan om een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus.

Inmiddels zijn er wereldwijd veertien vaccins toegelaten. Ook is de productie van vaccins in een ongekend tempo op gang gekomen. Daarvoor zijn meer dan driehonderd samenwerkingsverbanden opgezet rond productie, kennisdeling, planning en logistiek en staan er over de hele wereld productiefaciliteiten.

Mensen vragen zich af of de beschikbare vaccins wel rechtvaardig verdeeld worden, en met name of armere delen van de wereld niet onderbedeeld zijn. Dergelijke verdelingsvraagstukken zijn primair een zaak van de landen en de internationale organisaties en samenwerkingsverbanden. Het zijn politieke keuzes of beschikbare vaccins eerst worden ingezet als binnenlandse boosters of (ook) voor andere landen beschikbaar worden gemaakt.

Programma’s

Geneesmiddelenbedrijven werken mee aan speciale programma’s voor lage en middeninkomen landen, zoals COVAX en aan bilaterale donatieprogramma’s. Daarnaast lanceerden de mondiale koepelorganisaties voor geneesmiddel- en biotech-bedrijven een vijfpuntenplan om gelijke toegang tot coronavaccins te bevorderen.

Er worden vaccinfabrieken in Afrika gebouwd, mensen opgeleid om daar te werken en technologieën gedeeld met externe onderzoekers.

Belemmeringen

Farmaceutische bedrijven zetten zich zo over de hele wereld in om hun bijdrage te leveren. Het maken van voldoende vaccins wil nog niet zeggen dat het ook (altijd) lukt om iedereen te vaccineren. Vaak liggen die belemmeringen buiten de invloed van producenten van vaccins.

Zo hebben landen te maken met logistieke problemen rondom de distributie, handelsbarrières, gebrekkige infrastructuur en wantrouwen bij de bevolking over vaccineren. Oplossingen zijn dikwijls ingewikkeld en vragen om samenwerking tussen een groot aantal (internationale) partners.

Op naar 22 miljard vaccins

Op dit moment worden er maandelijks 1,2 miljard vaccins gemaakt en staat de teller in de loop van 2022 op 22 miljard vaccins. Dat is in de geschiedenis van de geneeskunde nog nooit vertoond.

Met de huidige schaal van de wereldwijde productie worden er voldoende vaccins gemaakt om het door de WHO gestelde doel om medio 2022 70% van de wereldbevolking te hebben beschermd, te halen. Ontwikkelaars van vaccins tegen COVID-19 doen er alles aan om bij te dragen aan het realiseren van dat doel.

Peter Bertens is manager Innovatie en Life Science en Health bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg