Stembus open: welk buurtinitiatief wint 'beste Kern met Pit deelnemer van Nederland'?

22 MRT 2024 13:25 | Katalys

De strijd om de 'Gouden Pit', de prijs voor het 'Beste Buurtinitiatief van Nederland' barst weer los. 12 winnaars van de provinciale Kern met Pit Trofee 2023 maken nu kans op de felbegeerde bekroning van hun inzet voor eigen dorp of buurt. Ze willen tot 10 april 2024 zo veel mogelijk stemmen verzamelen op www.kernmetpit.nl . Iedereen in Nederland mag meestemmen! De grote finale is op 13 april, op het 'We Doen Het Samen-festival' in Amersfoort. 

Alle kanshebbers zijn initiatieven van bewoners die in één jaar tijd zelf hun droom voor eigen dorp of buurt tot stand wisten te brengen. Deskundige juryleden kozen in elke provincie de beste uit een verscheidenheid aan initiatieven.

Dikwijls organiseren buurtgenoten een plek waar mensen elkaar kunnen tegenkomen of opzoeken. Zo kunnen ze voedsel en spullen uitwisselen, lekker bewegen, nieuwe bewoners verwelkomen of de buurt groener maken. Dit zijn de praktische antwoorden op grote maatschappelijke vragen: van klimaat tot sociale verbinding en gezond leven. Margje van Spaendonck leidt Kern met Pit: “Dit zijn de mensen die niet gaan zitten wachten, maar aanpakken. In feite de krachtigste mensen van Nederland.”

Aanpakkers

Al 46 jaar daagt Katalys bewonersinitiatieven uit met 'Kern met Pit'. Zij hebben één jaar de tijd om hun plannen voor de buurt of wijk uit te voeren. Ze maken hun dorp of buurt daarmee groener, schoner, gezonder, gezelliger of actiever. Ze krijgen ondersteuning van adviseurs van Katalys, die hun kennis en expertise kosteloos inzetten. Lukt het om het plan binnen een jaar uit te voeren, dan ontvangen de initiatieven een bedrag van € 1.000,- en het Kern met Pit-predicaat, dat ze kunnen ophangen, vastschroeven of neerzetten op de plek die zij gerealiseerd hebben. Elk jaar weten zo’n 125 bewonersinitiatieven hun doel te behalen. 

Breng je stem uit op www.kernmetpit.nl

De kanshebbers op de 'Gouden Pit 2023-24' en een cheque van € 3.000,- zijn:

Fryslân: kijkhut NIX uit Kimswerd

Groningen: upgrade van de speeltuin in Oldehove

Drenthe: fruitstruiken in het Dorpspark in Annerveenschekanaal

Overijssel: speel-, beweeg- en ontmoetingsroute voor jong en oud in Daarle

Gelderland: verbouwgroep dorpscafé AnderHalfweg uit Beltrum

Flevoland: kinderwandelroute het Kabouterpad in Rutten

Utrecht: theaterwandeling in het 1000-jarige Schoonrewoerd

Noord-Holland: Moestuin in de wijk De Steker in Enkhuizen

Zuid-Holland: natuur ontdekken op Kabouterpad Ockenburgh in Den Haag

Zeeland: kindermoestuin de Tieketuin in IJzendijke

Noord-Brabant: kabouterpad naast zorgcentrum Sint Petrus in Boekel

Limburg: Schapenstal bij de Hoéswej in Gronsveld

De landelijke finale van Kern met Pit vindt plaats op het We Doen Het Samen-festival, 13 april 2024. Erbij zijn? Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar op www.wedoenhetsamen.nu

De winnaars van de Gouden Pit 2022-23: Sinderen (Gelderland). In een jaar tijd veranderden bewoners een vlak weiland in een beleef- en speelpark met amfitheater, voedselbos, paddenpoel, educatieve moestuin en rolstoelpad.

Over Kern met Pit en Katalys Katalys versterkt mensen met een initiatief voor hun eigen omgeving. Samen werken we zo aan krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. 46 jaar geleden is Kern met Pit gestart. Met dit landelijke programma daagt Katalys bewonersgroepen uit om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar uit te voeren. Ieder jaar doen zo’n 150 buurtinitiatieven mee. Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteren alle Kern met Pit buurtprojecten hun resultaten. In elke provincie kiest een deskundige jury één project tot trofeewinnaar. Daarbij tellen de internetstemmen die de initiatiefnemers verzamelden, zwaar mee. Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat 'Kern met Pit' en 1.000 euro voor het project. Wie naar huis mag met de Kern met Pit trofee ontvangt nog eens 1.500 euro extra en maakt kans op de Gouden Pit van 3.000 euro.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen