Europees vakantieweer: aangenaam vakantieweer in Zuid-Europa

17 OKT 2024 07:10 | Weeronline

De herfstvakantie voor regio staat op het punt van beginnen en het weerbeeld in Europa verschilt flink van plek tot plek. Zo is het in Spanje en Portugal op veel plaatsen heerlijk vakantieweer met veel zon bij maxima die op veel plaatsen uitkomen tussen 20 en 25 graden. In Griekenland en Turkije valt de temperatuur nog wat hoger uit en is het dagelijks ronduit zonnig. Wisselvalliger is het in Italië met komend weekend flink wat buien. Ook dichtbij huis is het licht wisselvallig, maar volgende week lijkt het overal een stuk droger te worden. Op de Britse Eilanden is komend weekend kans op storm.

Heerlijk vakantieweer op veel plaatsen in Zuid-Europa

In Spanje en Portugal is het op veel plekken heerlijk nazomerweer. Vooral aan de Spaanse costa's is het goed toeven. De dagen verlopen droog en daarbij is het vaak zonovergoten. In Málaga stijgt het kwik dagelijks naar 24 graden en in Barcelona komen de maxima uit rond een graad of 22. Niet overal blijft het droog. Zo is het noordwesten van het land wat gevoeliger voor buien. In de loop van volgende week kunnen ook aan de oostelijke costa's enkele buien voorkomen.

In Portugal is het tijdens de start van de herfstvakantie in het noorden van het land vrij wisselvallig. Komend weekend vallen in Porto geregeld buien bij maxima rond een graad of 20. In de Algarve is het daarentegen juist zonovergoten en met 20 tot 24 graden is het heerlijk nazomerweer. Volgende week is het in heel het land ronduit zonnig.

Op zowel de Portugese als de Spaanse eilanden is het op en top vakantieweer. Op de Canarische Eilanden is het dagelijks zonovergoten en met maxima van 25 tot 28 graden is het zelfs nog heerlijk strandweer. Op Madeira is het ook vaak droog met een mix van wolken en zon. Regelmatig wordt het er nog zomers warm met maxima van 25 graden. Volgende week is een enkele bui hier niet uitgesloten, maar ook dan overheersen de droge momenten.

Ronduit zonnig

Zomerse temperaturen vinden we ook in Turkije. Vanaf zaterdag is het dagelijks zo'n 25 graden in Bodrum en Antalya. Daarbij is het veelal zonovergoten. In Griekeland komt de middagtemperatuur uit op zo'n 20 tot lokaal 24 graden. Op de Eilanden staat zo nu en dan een verkoelende bries vanuit het noorden. Er staat voorlopig geen neerslag op het programma en het blijft ronduit zonnig.

Aanvankelijk kletsnat in Italië

Een heel ander weerbeeld is weggelegd voor Italië. De aanloop naar de herfstvakantie verloopt kletsnat met vooral in het noorden regionaal zeer veel regen. Zaterdag vallen wederom veel buien. De meeste zijn dan juist weggelegd voor het zuiden en op uitgebreide schaal kan flink wat regen vallen. De temperatuur ligt van noord naar zuid tussen 20 en 24 graden. Volgende week neemt de wisselvalligheid snel af, maar een lokale bui blijft mogelijk.

Dichtbij huis licht wisselvallig

De vakantiegangers die naar Duitsland of Frankrijk gaan moeten op meerdere plekken rekening houden met een wisselvallig weerbeeld. De meeste buien zijn weggelegd voor het westen van Duitsland en het noordwesten van Frankrijk. Aan de Côte d'Azur is in het weekend al heerlijk vakantieweer met veel ruimte voor de zon bij 20 tot 23 graden. Vanaf dinsdag overheersen in zowel Duitsland en Frankrijk de droge momenten. Als het zonnetje schijnt is het in Berlijn en Parijs heerlijk weer om de stad te ontdekken. In beide hoofdsteden ligt de temperatuur tussen 16 en 19 graden. Daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar.

Mogelijk storm op de Britse Eilanden

Op de Britse eilanden moet men aanvankelijk rekening houden met onstuimig herfstweer. Komend weekend trekt een grootschalig regengebied over wat gepaard gaat met heel veel wind. Vooral in het westen van Ierland en Schotland kan het zeer onstuimig worden met mogelijk storm en zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur. In Schotland en Ierland liggen de maxima tussen 12 en 15 graden. In Londen is het dagelijks een graad of 17. Volgende week blijft het licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur levert geleidelijk wat in.

Het bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/17-10-2024-weer-herfstvakantie-europa

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme