Brightlands Startup League Event biedt innovatieve startups groeimogelijkheden in Limburg

24 SEP 2024 17:07 | LIOF

Op donderdag 26 september krijgen startups de mogelijkheid om hun innovatieve ideeën onder de aandacht te brengen tijdens de eerste editie van het gratis Brightlands Startup League Event bij De Weerstand in Roermond. Het event biedt veelbelovende startups uit verschillende sectoren een platform om hun ideeën te presenteren, te netwerken, te leren van toonaangevende experts en kansen te verkennen voor toekomstige samenwerking en investeringen. Sprekers zijn o.a. Constantijn van Oranje, special envoy Techleap, en Milan Meyberg, winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2023.

Innovatie aanjagen

Brightlands Startup League is bedoeld voor innovaties uit binnen- en buitenland die een link hebben met de Brightlands thema’s gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Daarbij maakt het niet uit in welke fase het idee verkeert. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij de marktanalyse, het aanvragen van een patent en het maken van een businessplan. Wie al alle ondernemers skills beheert, kan via de Brightlands Startup League een netwerk opbouwen.

Gezamenlijk initiatief

Brightlands Startup League is een gezamenlijk initiatief van Brightlands, Maastricht University, LIOF en Provincie Limburg waarbij startups alle ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om innovatie op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en digitalisering optimaal te laten groeien en bloeien. Het gemeenschappelijke doel is het aanjagen van innovatie, zodat meer ideeën de markt bereiken en uitgroeien tot succesvolle Limburgse bedrijven. Deelnemende startups kunnen gebruikmaken van brede expertise, gespecialiseerde kennis, het uitgebreide netwerk en de professionele faciliteiten van alle partners. 

Masterclasses, pitchen en begeleiding op maat

Tijdens het event kunnen startups hun ideeën pitchen in de startup arena en deelnemen aan masterclasses van Techleap en Gritd. Naast het Brightlands Startup League event worden jaarlijks 10 masterclasses georganiseerd. Daarin leren startups bijvoorbeeld hoe je een bedrijf begint, hoe je een goed businessplan schrijft en hoe je je financiering rond krijgt. Daarnaast kunnen ze een dagdeel op één van de campussen kennis maken met potentiële samenwerkingspartners. Via hun begeleider vinden ze hun weg naar alle faciliteiten en kennis die op de vier Brightlands campussen, Maastricht University en door LIOF worden aangeboden. Denk aan een kantoorruimte, een cleanroom in een professioneel lab of een samenwerkingspartner. Deelnemers bepalen zelf de route en de snelheid waarmee ze een traject doorlopen en stappen in op het niveau dat het beste bij hen past.

Gedeputeerde Stephan Satijn zal het event in Roermond officieel openen. Hij legt uit wat Brightlands betekent voor de Limburgse kenniseconomie en hoe startups daar een belangrijke bijdrage aan leveren: “Limburg heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een broedplaats voor maatschappelijke innovaties die de wereld gezonder, duurzamer en digitaler maken. Op de vier Brightlands-campussen komen wetenschappers, industriepartners en ondernemers bij elkaar samen. Daardoor ontstaat een levendig ecosysteem dat unieke kansen biedt voor startups om hun innovatie in de markt te zetten. Met de Brightlands Startup League bieden we een toegangspoort aan ondernemers, waarbij experts van Brightlands, LIOF en Maastricht University ondersteuning bieden om de volgende stap te zetten op weg naar succes. Zo kunnen we de innovatiekracht van Limburg vergroten, slimme oplossingen ontwikkelen voor grote maatschappelijke uitdagingen én de economie nog verder versterken.”

Over Brightlands

Al ruim tien jaar werken wetenschappers, ondernemers, studenten en overheid nauw samen binnen het Brightlands ecosysteem. Bij Brightlands werken inmiddels 30.000 mensen dagelijks aan baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en digitalisering. Intussen telt Limburg vier Brightlands campussen waar bestaande, groeiende en nieuwe bedrijven elkaar versterken. Zo is in Limburg een vruchtbare voedingsbodem ontstaan waar innovaties op allerlei terreinen hun weg naar de markt vinden.

Over LIOF

LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg en ondersteunt innovatieve ondernemers met advies, netwerk en financiering. LIOF helpt startups, scale-ups en mkb'ers die behoefte hebben aan ondersteuning om te innoveren, investeren of internationaliseren.

Over Maastricht University

Maastricht University biedt via het Center for Entrepreneurship and Innovation (CEI) ondersteuning aan studenten van alle Limburgse kennisinstellingen die een innovatief idee naar de markt willen brengen, maar nog niet toe zijn aan de stap naar de Brightlands campussen. Ze worden begeleid bij het uitbouwen van hun idee tijdens de Brightlands Startup Challenge of kunnen deelnemen aan het MILESTONES pre-incubatieprogramma. Zo bouwt CEI aan de kweekvijver van ondernemend talent in Limburg.

Over Provincie Limburg

Provincie Limburg is een van founding fathers van de vier Brightlands Campussen in Limburg. Al meer dan tien jaar investeert Provincie Limburg via deze campussen in de Limburgse economie. Ook Brightlands Startup League wordt betaald en geïnitieerd door Provincie Limburg.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws