Bijna helft zzp'ers ervaart pensioenspijt door late start pensioenopbouw

25 OKT 2024 07:00 | Knab N.V.

Uit onderzoek van zzp-bank Knab blijkt dat 44% van de zzp'ers spijt heeft dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Deze 'pensioenspijt' is vooral sterk onder zelfstandigen die pas na hun dertigste begonnen met pensioen op te bouwen. In totaal geeft 64% van de zzp'ers aan dat ze het gevoel hebben dat ze hun pensioen niet goed geregeld hebben.

Pensioenplanning laat vaak te lang op zich wachten

Ondanks de verbeterde mogelijkheden voor zzp'ers om hun pensioen goed te regelen, geven veel zelfstandigen aan dat pensioenopbouw vaak niet de prioriteit krijgt die het verdient. 36% van de zzp'ers vindt dat ze hun pensioen goed geregeld hebben.

Vooral zelfstandigen met een lager inkomen voelen dat ze er niet goed voor staan: van de zzp'ers die maandelijks minder dan € 2.000 te besteden hebben, is slechts 25% tevreden met hoe ze hun pensioen hebben geregeld. Dit staat in contrast met de hogere inkomensgroepen. Onder zzp'ers die meer dan € 4.000 per maand te besteden hebben, is 52% blij met hoe ze het geregeld hebben.

Oskar Barendse, financieel expert bij Knab, zegt hierover: "Veel zzp'ers met een lager inkomen onderschatten de impact van kleine bijdragen aan hun pensioen. Elke bijdrage helpt. En door slim gebruik te maken van belastingvoordelen – zoals je jaarruimte - kunnen zelfs kleine bedragen na verloop van tijd een groot verschil maken. Als je vroeg begint is tijd je beste vriend doordat je rendement op rendement krijgt."

Spijt neemt toe na late start

Het onderzoek laat zien dat hoe later zzp'ers beginnen met hun pensioen, hoe groter de spijt achteraf. Gemiddeld beginnen zzp’ers op hun 31e met pensioenopbouw, degenen die later beginnen, ervaren vaker spijt. Van de zzp'ers die er na hun dertigste mee beginnen geeft 60% aan spijt te hebben dat zij niet eerder actie hebben ondernomen. Onder zzp’ers die vóór hun dertigste begonnen, ervaart nog geen 30% pensioenspijt.

Fiscale voordelen onvoldoende benut

Veel zzp'ers maken nog onvoldoende gebruik van fiscale regelingen die hen kunnen helpen om pensioen op te bouwen. Uit het Knab-onderzoek blijkt dat slechts 48% van de zelfstandigen bekend is met het begrip ‘jaarruimte’ en de belastingvoordelen die pensioenproducten zoals lijfrente kunnen bieden. Met name zzp'ers met een lager inkomen missen regelmatig kennis over de beschikbar fiscale voordelen.

Om zzp’ers verder te helpen, organiseert Knab in november speciale pensioenwebinars, waarin zzp’ers in begrijpelijke taal uitleg krijgen over de verschillende mogelijkheden en fiscale voordelen die ze kunnen benutten voor hun pensioenopbouw.

• Het onderzoek naar de pensioenopbouw van zzp'ers is uitgevoerd door Knab en werd tussen augustus en oktober 2024 ingevuld door 1.000 zzp’ers via de website van Knab. Het hele onderzoek lees je via https://bieb.knab.nl/ondernemen/twee-op-de-drie-zzpers-vindt-eigen-pensioen-niet-goed-geregeld-spijt-komt-later • Knab organiseert daarnaast op 4 en 11 november 2024 speciale pensioenwebinars voor zzp'ers. Deze webinars geven praktische inzichten in pensioenopbouw en de beschikbare fiscale voordelen. Redacties worden aangemoedigd de aanmeldlink voor het webinar te delen in hun publicaties: https://knab.webinargeek.com/slim-je-pensioen-regelen-als-zzp-er-november-2024?cst=pb Over Knab: Knab, dé bank voor zzp'ers, zet zich in om zelfstandig ondernemers financieel slimmer te maken. We bieden zzp'ers concrete handvatten en tools om hun financiële toekomst beter te regelen, zoals producten voor pensioenopbouw, en werken continu aan nieuwe manieren om hen te ondersteunen bij hun financiële planning.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen