‘Tweedehands elektrische auto speelt sleutelrol in energietransitie’

23 OKT 2023 09:32 | Athlon

Dit is een expertquote van Paul Bouwmeester, Business Development, Athlon

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Je elektrische auto als thuisbatterij: ‘Terugleveren van energie kan je 1000 euro per jaar opleveren’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

Consumenten kunnen veel geld besparen door bij een tweedehands auto te kiezen voor een elektrische. Zelfs als financiële prikkels vanuit de overheid achterwege blijven, loont het om over te stappen op een Electric Vehicle (ev). Sterker nog: dan kan een elektrische auto in de toekomst zelfs geld opleveren. Het zijn namelijk rijdende energiecentrales.

Wij leveren intussen al jarenlang elektrische auto’s in de lease aan onze klanten en de ervaringen zijn voornamelijk positief. De verhalen over bijvoorbeeld een teruglopende actieradius of een beperkt bereik vallen in de praktijk erg mee, vooral bij de nieuwere elektrische modellen.

De sleutel tot een succesvolle transitie naar elektrisch rijden is het inzichtelijk maken van het totale kostenplaatje. Zo heeft een ev bijvoorbeeld veel minder last van slijtage vanwege de elektromotor, dat betekent minder onderhoudskosten. En als er toch wat aan scheelt, kan een auto met een simpele software-update soms weer jaren mee. Hoewel de investering nu nog wat hoger is dan bij een traditionele auto, ben je onder de streep toch goedkoper uit.

Wel kan elektrisch rijden een stuk transparanter. Zodra consumenten overal ongeveer hetzelfde betalen aan een laadpaal, of dat financiële aanschafprikkels minder tijdelijk van aard zijn, durven mensen eerder de overstap te maken. Door duidelijkheid en transparantie kunnen we een groot deel van de twijfelaars alsnog over de streep trekken. En als dat lukt, gaat de elektrische auto een sleutelrol spelen in de energietransitie.

Rijdende energiecentrales

Eigenaren moeten hun elektrische auto dan zien als een grote batterij. Je laadt je ev op als er genoeg stroom is. Dus als er voldoende voorhanden is, of met de eigen zonne-energie. Die stroom gebruik je dan weer voor bijvoorbeeld je huis.

Forenzen hebben in de praktijk vaak maar een fractie van de totale accu nodig om op hun werk te komen. Dus waarom dan de rest niet gebruiken om je je huis van energie te voorzien. Op die manier belasten we het energienetwerk veel minder op piekmomenten en ontstaat ook daar weer ruimte. Kortom: de elektrische rijder heeft die sleutel in handen.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Athlon

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren