'Hybride auto's moeten zo snel mogelijk het veld ruimen'

03 OKT 2024 10:10 | Windkracht5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Naïma Kassem

Aanleiding:
Hybride auto wint aan populariteit, elektrisch stagneert

Hybride auto's winnen aan populariteit, blijkt uit onderzoek cijfers van de Bovag. Volledig elektrische auto’s verliezen juist marktaandeel. Dat is zonde, want hybride rijden is niet de oplossing voor een duurzame toekomst. 

Hoewel consumenten denken dat ze met de aanschaf van een hybride auto een mooie stap vooruit maken in duurzaam vervoer, is dit type onderaan de streep juist vervuilender dan benzineauto’s. 

Dat komt omdat hybride auto’s over goedkopere en dus minder efficiënte brandstofmotoren beschikken. 

Onzuinige verbrandingsmotor

Vooral als mensen de accu niet regelmatig opladen, wordt de verbrandingsmotor onzuinig en vervuilend. Daarnaast komt nog bij dat de ecologische voetafdruk van hybride auto’s veel vervuilender is dan een volledig elektrische of benzinevoertuig. 

Toch kiezen veel consumenten voor een hybride omdat elektrisch rijden (nog) onzeker voelt. Ze denken een stap vooruit te zetten, terwijl de milieuwinst vaak beperkt is of sterker nog milieuverzwarend is. 

Kabinet vergeet de werkelijke prijs

Het kabinet zou er goed aan doen de aanschaf van volledig elektrische auto’s veel meer te stimuleren. Helaas slaat het een andere weg in: het belastingvoordeel voor elektrische auto's wordt versneld afgebouwd. 

Daarmee kijkt het kabinet alleen naar de kosten op korte termijn en vergeet de werkelijke prijs die we voor uitstoot betalen in termen van luchtvervuiling en andere klimaatschade, die verstrekkende gevolgen heeft. 

Hoewel de auto-industrie doet alsof hybride auto’s een goede tussenstap is tussen fossiel en elektrisch, gaan we met dit voertuig ecologisch gezien eigenlijk twee stappen terug. 

Dit is een quote van Naïma Kassem en Sandeep Punwasi, beide energie-experts bij Windkracht5.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren