Tour du ALS 2023: "Samen trappen we ALS de wereld uit"

23 MEI 2023 14:11 | Stichting ALS Nederland

Tour du ALS 2023 - Samen trappen we ALS de wereld uit

Onder de honderden deelnemers dit jaar 12 ALS-patiënten

Den Haag, 23 mei 2023 – Op donderdag 8 juni 2023 vindt in Malaucène Frankrijk,  de 11e editie van het jaarlijks door Stichting ALS Nederland georganiseerde sportevenement Tour du ALS plaats. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen vele honderden fietsers, hardlopers en wandelaars  de Mont Ventoux om zo veel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS. Naast ALS-ambassadeurs Thomas Acda en René en Natasja Froger gaan dit jaar ook 12 ALS-patiënten mee naar boven. Eén van hen is de 63-jarige Jack Smits. “Met ALS weet je het nooit maar zolang ik nog kan trappen, fiets ik mee die berg op!” Tour du ALS aftermovie 2022

Geen tijd te verliezen

De klok tikt. Voor de dodelijke zenuw/spierziekte ALS is dringend een oplossing nodig. ALS is een progressieve ziekte waarbij spieren één voor één uitvallen. De gemiddelde levensverwachting na het zichtbaar worden van de eerste symptomen is 3 tot 5 jaar. Met de opbrengst van Tour du ALS financiert Stichting ALS Nederland onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS en het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven van huidige ALS-patiënten en hun naasten. Zolang er geen medicijn bestaat tegen ALS overleeft niemand de diagnose. Er is dus geen tijd te verliezen.

Ongekend familiegevoel

Jack Smits is vader van 4 kinderen en opa van 2 kleinkinderen. Hij is altijd een fervent fietser geweest, maar in maart 2021 slaat het noodlot toe: Jack krijgt de diagnose ALS. Het is meteen duidelijk waar zijn prioriteit ligt: nog zoveel mogelijk mooie momenten met zijn gezin en vrienden beleven. “Ik zie de beperkingen die op mijn pad zijn gekomen als de uitdagingen van het leven. Ik kijk uit naar onze deelname aan Tour du ALS en het ongekende familiegevoel van het evenement”, vertelt Jack. Jack Smits over Tour du ALS

Sportieve uitdaging

De Mont Ventoux staat bekend als een pittige berg. De 1564 hoogtemeters worden in een 21 kilometer lange klim afgelegd met een gemiddelde helling van 7,5%. Dat betekent voor een geoefende sporter al een flinke uitdaging en dat geldt helemaal voor de patiënten-teams waarbij de patiënt plaatsneemt in een speciaal voor hen ontwikkelde Hase Pino. Teamleden cirkelen tijdens de klim om de Hase Pino heen, waarbij ze de patiënt beurtelings omhoog duwen. Het vereist een grote krachtinspanning, waarvoor maandenlang wordt getraind. 

Samen staan we sterker in de strijd tegen ALS

Limore Noach, de nieuwe directeur Stichting ALS Nederland: “Het wordt de eerste keer dat ik de  Tour du ALS in deze hoedanigheid meemaak. Ik heb enorm veel bewondering voor de honderden fietsers, hardlopers en wandelaars die deze indrukwekkende berg beklimmen en voor de tientallen vrijwilligers die het evenement mede mogelijk maken. ALS is een verschrikkelijke ziekte waarvoor we zo snel mogelijk een medicijn moeten vinden. Ik ben ontzettend dankbaar voor de inzet en betrokkenheid van zoveel mensen, want alleen samen trappen we ALS de wereld uit!”

De strijd tegen ALS steunen

Aanmelden en doneren voor Tour du ALS kan op www.tourduals.nl

-EINDE PERSBERICHT-

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws