'Saharastof blijft vaak op kilometers hoogte en zal met de wind verder trekken'

22 FEB 2023 14:06 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline. 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Eerste stofwolken uit Sahara van dit jaar waaien over Europa | ANP

Elk jaar komt het wel eens voor en wordt Saharastof verwacht. Saharastof is niets anders dan fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is dusdanig licht dat het bij een stevige wind in het noorden van Afrika de lucht in wordt geblazen. Als de wind in onze streken uit het zuiden waait kan het stof ook onze streken bereiken.

Dat het stof helemaal tot onze streken kan komen heeft te maken met het feit dat het heel hoog de atmosfeer wordt ingeblazen. Hoog in de lucht staat vaak meer wind en het stof kan in een paar dagen tijd naar ons land trekken. In met name Spanje en Portugal kan het stof zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Het stof komt dan ook veel dichter bij de grond voor kan zelfs de zon wat afschermen.

Stoffig laagje na regen

Het stof blijft vaak op kilometers hoogte en zal met de wind verder trekken. Met de vorming van wolken en regen kan het stof alsnog naar beneden komen. Tijdens de regen zelf merk je er niets van, maar zodra het droog wordt blijft het Saharastof op ramen, auto’s en tuinmeubelen achter. Het wordt dan herkent als een bruinoranje stoffige laag.

Gekleurde zonsopkomsten en ondergangen

Ook kan het stof in de lucht bij hoge condities voor gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen zorgen. Dit komt dan vooral doordat de zon laag staat en het een langere weg aflegt in de stoflaag. In hele extreme gevallen kan het zelfs enigszins bewolkt zijn op een zonnige dag. De temperatuur zal dan enkele graden lager uitkomen.

Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid