Op woensdag 16 april worden de eerste zaden geplant op de dijk bij Hoog Keppel aan de Oude IJssel. Dit is de start van de grootschalige proef van Waterschap Rijn en IJssel. In de proef onderzoekt het waterschap of de dijk sterker wordt door de grondstof Kaumera of humuscompost aan de grond toe te voegen. Dijken, met name zanddijken zoals deze, hebben het zwaar te verduren bij extreme droogte. Een stevige bovenlaag van de dijk zorgt voor betere groei van grassen en kruiden. Daardoor is de dijk sterker in tijden van extreme droogte.
Eerder deze maand is op verschillende vakken op deze dijk Kaumera in hoge dosering, Kaumera in lage dosering, compost of niets toegevoegd aan de grond. Nu is het moment om de grassen en kruiden te planten en de monitoring te starten.
Pers is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Locatie: Bevermeerdijk Eldrik, parkeerplaats nabij brug Hoog Keppel (Jonker Emilweg – zie kaartje hieronder)
Datum: Woensdag 16 april 2025
Programma
09.45 uur ontvangst met koffie
10.00 uur welkom door waterschapsbestuurders Antoinet Looman (waterveiligheid) en Dennis Wolsink (waterketen)
10.15 uur toelichting onderzoek
10.30 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en bekijken proefvakken
Meer info over de proef
Afgelopen jaar deed het waterschap onderzoek met pot-proeven met Kaumera. Kaumera is een grondstof gewonnen uit afvalwater, die goed vocht in de grond vast kan houden. De resultaten hiervan waren veelbelovend. Dat gaf het waterschap voldoende vertrouwen om dit nu ook daadwerkelijk op grote schaal op de dijk toe te passen. Waterschap Rijn en IJssel is het eerste waterschap dat Kaumera op een dijk toepast.
Deze wetenschappelijke proef doet het waterschap samen met Bureau Waardenburg Ecology en bureau Lumbricus en duurt tot 2029.
Lokatie parkeerplaats tbv start proef:
Dit is een origineel bericht van Waterschap Rijn en IJssel
Ga naar alle berichten van deze organisatie.