Naast alle doden ook 21.000 Palestijnse kinderen vermist, onvindbaar voor hun ouders

24 JUN 2024 09:28 | Save The Children Nederland

De chaos van de oorlog – en vooral het offensief in de miljoenenstad Rafah waar veel Palestijnse gezinnen naar toe gevlucht waren – heeft ervoor gezorgd dat van de 21.000 vermiste kinderen zeker 17.000 kinderen hun ouders zijn kwijtgeraakt. Van zo’n 4.000 kinderen wordt met grote waarschijnlijkheid gesteld dat ze onder het puin liggen.

De VN berekende dat 10.000 mensen bedolven liggen onder puin dat maar niet geruimd kan worden. Save the Children schat dat 40% daarvan kind is. Daarnaast zijn er 14.100 kinderen gedood. Deze cijfers komen van het Ministerie van Gezondheid in Gaza. Het identificeren van die slachtoffers gaat langzaam, van ongeveer de helft - 7,779 kinderen – is de precieze naam en geboorteplaats bekend. De aanvallen op gezinnen met kinderen die levend verbrand zijn in hun tent, maakt identificatie van de slachtoffers onmogelijk. 

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Niet weten waar je kind is, wat er mee is gebeurd, is een nachtmerrie voor iedere ouder. Dat er nu talloze Palestijnse ouders in zulke onzekerheid zitten en zelf door puin moeten graven, omdat ze denken dat hun kind misschien wel onder het puin kan liggen, is verschrikkelijk.”

Er zijn zoveel mensen omgekomen in Gaza dat er diverse massagraven zijn. Die doden zijn niet geïdentificeerd. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ieder scenario is een doemscenario. Kraan: “Vanuit het oogpunt van kinderbescherming is dit volstrekt onacceptabel. Kinderen kunnen nog in leven zijn, maar zich in Israëlische gevangenschap bevinden. Of het kind kan bij onbekende Palestijnse families zijn opgenomen, die wellicht meer bescherming bieden aan hun eigen biologische kinderen dan aan een opgenomen kind. Onze organisatie ziet dat er zoveel alleengaande kinderen zijn, wij kunnen hun familie niet opsporen; het lukt ons niet om hen te herenigen. Als iedereen continue opgejaagd wordt in Gaza, hoe kunnen wij dan de kinderen beschermen?”

De kinderrechtenorganisatie heeft weliswaar mensen in Gaza aan het werk en werkt ook via partnerorganisaties, maar echte expertise om de doden te identificeren kan nu niet binnengebracht worden.

Ook aan Israëlische zijde zijn er tenminste 33 kinderen gedood en het is onduidelijk of zich nog kinderen bevinden onder de gegijzelden. Palestijnse ouders op de Bezette Westelijke Jordaanoever kunnen geen contact krijgen met hun kinderen die door het Israëlische leger gevangengehouden worden. Het gaat om 250 kinderen.

Save the Children vindt dat een onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen wat er met de kinderen met wie hun ouders geen contact kunnen krijgen gebeurd is. Zijn ze dood, dan hebben ze het recht op een fatsoenlijke begrafenis. Zijn ze gevangengenomen, dan behoren hun ouders op de hoogte te worden gesteld en moeten ze toestemming krijgen hun kinderen te bezoeken. Wat nu nodig is, is een permanent staakt-het-vuren, zodat kinderen met hun familieleden kunnen worden herenigd.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws