Martin Krämer
Aanleiding:
Nationale check je wachtwoorden dag
Op 24 november is het Nationale Check je Wachtwoorden Dag. Het doel van deze dag is om het gebruik van sterkere wachtwoorden te bevorderen. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor, waardoor een goede wachtwoordbeveiliging belangrijker is dan ooit. Een sterk wachtwoord bevat minstens twaalf karakters, liefst nog meer. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter de beveiliging. Daarom adviseer ik om een ‘wachtzin’ te gebruiken. Dit is net zo gemakkelijk te onthouden als een eenvoudig wachtwoord, maar veel veiliger.
Veel mensen gebruiken tussen de vijf en zeven wachtwoorden voor al hun online accounts. Vaak kiezen ze iets dat ze snel kunnen onthouden, zoals de naam van een huisdier, een favoriete sportclub of een geliefde. Soms voegen ze er hun geboortedatum, geboortejaar of een speciaal teken aan toe. Het probleem is dat deze korte en voorspelbare wachtwoorden eenvoudig te kraken zijn door cybercriminelen.
Een sterk wachtwoord moet minimaal twaalf tekens bevatten. Tegelijkertijd willen mensen het eenvoudig kunnen onthouden. Daarom raad ik aan om wachtzinnen te gebruiken in plaats van traditionele wachtwoorden. Een wachtzin is een reeks woorden, aangevuld met een speciaal teken en een cijfer. Denk bijvoorbeeld aan: ikwilveiligkunneninloggen-1!. Zo’n wachtzin is niet alleen veiliger, maar ook goed te onthouden.
Dit betekent overigens niet dat het nodig is om voor elke website of applicatie een nieuwe wachtzin te verzinnen. Met een wachtwoordmanager kunnen mensen unieke, willekeurige en lange wachtwoorden genereren voor al hun accounts. Het enige wat ze hoeven te onthouden, is de wachtzin waarmee ze toegang krijgen tot de wachtwoordmanager. Verder raad ik altijd aan om multi-factor authenticatie in te schakelen als extra beveiligingsmaatregel. Mensen moeten dus een wachtwoordmanager gebruiken die multi-factor authenticatie ondersteunt; de betere opties bieden deze functie standaard.
Dit is een origineel bericht van KnowBe4