Dit is een expertquote van Amma Asante, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: MEDIAWATCH: Sporttuchtinstituut krijgt laatste jaren meer meldingen wangedrag | ANP
Begin deze week meldden diverse kranten en media dat Marc Overmars, technisch directeur van Ajax, opstapt omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit bericht komt op een moment waarop de samenleving de ontwikkelingen rondom het televisieprogramma The Voice of Holland nog moet verwerken. En op zoek is naar antwoord op de vraag: hoe pakken we grensoverschrijdend gedrag aan?
Wil je als (sport)organisatie zorgdragen voor een veilige omgeving waarin geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag, dan zal je om te beginnen een gemeenschappelijke taal moeten ontwikkelen en helder moeten krijgen wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt. Dit gesprek leidt er toe dat grensoverschrijdend gedrag beter en eerder herkend wordt. Wat je immers niet ziet of herkend als een probleem, kan ook niet worden aangepakt.
Om dit gesprek te faciliteren heeft Movisie het normstellend kader ontwikkeld, waarbij gedrag langs een aantal criteria wordt gelegd. Van belang hierbij is wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, (zelf)respect (voor de ander) en of het gedrag past het bij de leeftijd en de omgeving.
Deze criteria delen het gedrag als het ware op in verschillende aspecten, die stuk voor stuk langsgelopen kunnen worden. Zo kan het gedrag worden geduid. Door inzichtelijk te maken welk gedrag wel of niet voldoet aan de criteria, kan je vervolgens een normstellend kader ontwikkelen ter correctie en handhaving van gedrag. Op deze manier ontstaat een normstellend kader dat helpt om duidelijk en éénduidig te formuleren wat grensoverschrijdend gedrag is.
Dit normatief kader biedt een objectieve kijk op (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en geweld. Het biedt een bril om écht naar gedrag te leren kijken. Het pakt een cultuur van verzwijgen, verbergen en bagatelliseren aan. Slachtoffers en de omgeving weten zich gesteund door een normatief kader en dat helpt slachtoffers én de omgeving om eerder te herkennen en in te pakken. Het draagt bij aan een veilige omgeving binnen organisaties.
Amma Asante, Senior Onderzoeker Sociale Veiligheid, Movisie
04 DEC 2024
27 NOV 2024