Eerste grootschalige sneeuwval in de Alpen

10 SEP 2024 09:54 | Weeronline

De komende dagen valt in de Alpen de eerste grootschalige sneeuw na de zomer. Delen van Zwitserland, maar vooral Oostenrijk krijgt een behoorlijke hoeveelheid. De sneeuwvalgrens zakt vanaf donderdag naar 1100 tot 1400 meter, waardoor de hoger gelegen dalen mogelijk ook wat sneeuwvlokken vallen. In de hoge bergen kan in Oostenrijk ruim een meter sneeuw vallen.

De zomer heeft in de Alpen plaatsgemaakt voor een herfstachtig weertype. Dagelijks is vrij veel bewolking aanwezig en er trekken geregeld buien over. Hoog in de bergen is de afgelopen dagen al een beetje sneeuw gevallen. Zo is op de toppen van skigebied Sölden en op de Duitse Zugspitze momenteel al wat wittigheid te aanschouwen. Tot grootschalige sneeuwval is het tot dusver nog niet gekomen, maar de komende dagen zit dat er wel in.

Dalende sneeuwvalgrens

Woensdag nadert een langgerekt gebied met neerslag de noordkant van de Alpen en trekt in de loop van de middag over de Alpenkam. Woensdagmiddag en in de avond begint het onder 2500-3000 meter hoogte eerst te regenen. Achter het neerslaggebied bevindt zich aanzienlijk koudere lucht. De koude lucht breidt zich over de bergketen uit, waardoor de sneeuwvalgrens snel zakt. Tijdens de nacht naar donderdag daalt de vorstgrens in Zuid-Duitsland, delen van Oostenrijk en Zwitserland al naar circa 1800 meter.

Donderdag en vrijdag daalt de sneeuwvalgrens verder naar 1100 tot 1400 meter. Dit betekent dat sommige hooggelegen dalen al de eerste sneeuwvlokken te zien krijgen. Uitzonderlijk is dit niet, maar na het warme zomerweer van afgelopen tijd is dit wel opmerkelijk.

Meeste sneeuw voor Oostenrijk

Delen van Zwitserland, maar vooral Oostenrijk kan op grote hoeveelheden sneeuw rekenen. Op de hoge noordelijke Zwitserse vierduizenders is 50 tot 100 centimeter sneeuw mogelijk. Op de toppen van kanton Graubünden valt zo’n 30 centimeter. De meeste sneeuw valt in Oostenrijk. Op grotere schaal valt hier op enige hoogte meer dan een halve meter sneeuw en op de hoogste punten kan (ruim) een meter sneeuw vallen. In de Franse en Italiaanse Alpen blijven de hoeveelheden zeer beperkt.

In de dalen valt dus eerst een grote hoeveelheid regen. Ondanks dat sommige dalen wat sneeuwvlokken te zien krijgen zullen de dalen niet helemaal wit kleuren door aanwezigheid van bodemwarmte. Als er wat sneeuw valt zal dit hier ook snel weer verdwijnen, zeker als de temperatuur vanaf zondag weer omhoog gaat.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/10-9-2024-eerste-grootschalige-sneeuwval-in-de-alpen

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws