Stichting Vluchteling spreekt over vluchtelingencrisis op Lowlands

19 AUG 2017 14:00 | Stichting Vluchteling giro 999

Directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, trapt aanstaande zondagochtend het Llowgenda-programma af, het maatschappelijk-politieke onderdeel van Lowlands. Ze vertelt over de dilemma’s rondom de opvang van vluchtelingen in de regio.

Tijdens Llowgenda spreken diverse gasten over maatschappelijke vraagstukken. Zo ook Ceelen, die stelt dat vluchtelingen graag in de eigen regio opgevangen willen worden, mits die opvang menswaardig is en perspectief biedt. Ze ondersteunt dit pleidooi met aangrijpende verhalen over haar ontmoetingen met vluchtelingen in Mosul, Congo en Libanon.

Het is de eerste keer dat Ceelen tijdens Llowgenda spreekt. Ze is aanstaande zondag op Lowlands te horen en te zien om 11 uur in de X-Ray-tent.

Elitair Sanitair

Stichting Vluchteling staat dit jaar ook voor het eerst op Lowlands met Elitair Sanitair, een compound van luxe toiletten, schone douches en een jacuzzi. Met deze luxe voorzieningen vraagt ze aandacht voor het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen voor mensen op de vlucht voor oorlog en geweld.

Daarnaast is een vluchtelingenkamp nagebootst. Bezoekers kunnen op een loungeplek via een VR-bril kennis maken met vluchtelingenproblemen in Irak en krijgen op verschillende manieren vluchtelingenverhalen mee. In een container krijgen bezoekers een door beeld en geluid een indruk waarom mensen op de vlucht slaan.

Minister Ploumen

Op een klein podium op de compound doen dagelijks ook verschillende bekende Nederlanders hun zegje. Op zondag brengt demissionair minister Lilianne Ploumen er een bezoek, nadat ze de Llowgenda heeft afgesloten met een speech over haar initiatief SheDecides.

Voor interviewverzoeken en/of overige persvragen, kunt u contact opnemen met persvoorlichter Valeska Hovener, 06-40846655 of valeskahovener@vluchteling.nl

Meer binnen deze rubriek