Dit is een expertquote van Renata Vermeulen, 1Door Mediation & Coaching, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 10 september 2021: ‘Dag van de Scheiding’
Scheidingsadvocaten vragen de tweede vrijdag van september aandacht voor de noodzaak om bij scheidingen goede afspraken vast te leggen. Maar goede afspraken bepalen niet het succes van een scheiding. Uit onderzoek van de vFas blijkt dat bijna een derde van de gescheiden ouders na verloop van tijd ontevreden is omdat de ex-partner niet meewerkt en er ruzie blijft bestaan over geld en kinderen, ondanks goede afspraken.
Oude patronen blijven bestaan omdat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de individuele verwerking van de scheiding. Terwijl scheiden de op één na stressvolste gebeurtenis in iemands leven is (na het overlijden van de levenspartner) volgens de sociale aanpassingsschaal van T. Holmes en R. Rahe, onderzoekers aan de universiteit van Washington.
Schade voor de kinderen
67,5 Procent van de scheidende ouders is bang voor de gevolgen van de scheiding voor de kinderen. Zij willen het beste voor hun kinderen. Volgens een onderzoek naar omgangsrecht in Nederland door Angèle Steentjes is dat: ‘gewoon contact met beide ouders’. Toch heeft het merendeel van de scheidingskinderen op volwassen leeftijd slecht contact met beide ouders. 25 Procent van de scheidingskinderen verliest zelfs het volledige contact met een van de ouders (Kalmijn, 2018).
Een slechte omgang tussen ouders veroorzaakt bij kinderen een loyaliteitsconflict. Kinderen gaan deze zeer verwarrende emotie uit de weg door voor één van de ouders te kiezen. Als ouders elkaar niet loslaten, laten kinderen hun ouders los.
Tijd voor een nieuwe koers
Individuele begeleiding van ouders is noodzakelijk. Scheidingsadvocaten en mediators menen dat je als begeleider je onpartijdigheid verliest wanneer je individueel hulpverleent. Maar wanneer je voor ogen houdt dat kinderen bij beide ouders willen opgroeien, dan is het niet moeilijk je onpartijdigheid te behouden.
Individuele begeleiding
Zonder individuele begeleiding laten we de ouders in de steek en daarmee hun kinderen. Ouders verdrinken in alle pijn, verdriet en teleurstelling. Er is vaak zo veel gebeurd. De kracht van goede scheidingsbegeleiding zit in deze individuele begeleidingstrajecten. Zonder je ex naast je als vervelende stoorzender kun je jouw scheiding echt verwerken en de ‘bak met ellende’ legen. Transformeren van partners naar collega’s in ouderschap vraagt om andere communicatie en andere omgangsvormen, zeker wanneer een van de ouders een persoonlijkheidsstoornis lijkt te hebben. Deze transformatie is te vergelijken met die van rups naar vlinder. Je ene leven houdt op te bestaan en het andere begint en kan weer schitteren.
Renata Vermeulen, Scheidingsmediator, scheidingscoach en relatie-ont-wikkelaar; mentor voor ouders in en rondom een scheiding of samengesteld gezin, 1Door Mediation & Coaching