'Overheid moet inzetten op gezondheid en preventief bewegen financieren'

01 FEB 2022 13:30 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Liesbeth Preller, Kenniscentrum Sport en Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nederland komt niet in beweging, en het kwartje wil niet vallen | Trouw

Volgens sportwethouder Gerben van Duin hebben we een soort deltaplan nodig voor een fitte en vitale toekomstige generatie. Maar een eerste stap kan een stuk sneller gezet worden: maak het zorgprofessionals makkelijk om inactieve mensen te motiveren en te stimuleren om te bewegen, en financier preventief bewegen beter, in plaats van in te zetten op dure medicatie en behandeling. Daarbij is de inzet van zowel gemeenten als de Rijksoverheid cruciaal.

Een grote groep Nederlanders beweegt weinig en heeft daardoor veel vaker chronische aandoeningen of een hoog risico daarop, zoals hart- en vaataandoeningen, en diabetes type 2. Dat zijn vooral de mensen met weinig geld en die weinig bewust zijn van het gezondheidsbelang van bewegen. De beste manier hun te stimuleren om meer te bewegen is via hun arts of andere zorgprofessional. Met weinig tijd kunnen zorgprofessionals een patiënt effectief ondersteunen. Alle infrastructuur is daarvoor aanwezig: effectieve beweegprogramma’s, veel laagdrempelig en kwalitatief goed en goedkoop beweegaanbod zowel binnen de georganiseerde sport als daarbuiten, gesubsidieerde buurtsportcoaches die de zorg en sportsector verbinden en die patiënten naar het juiste aanbod toe leiden. Toch maken zorgprofessionals hier weinig gebruik van.

De organisatie en financiering van de zorg werpen huizenhoge drempels op om te investeren in deze vorm van preventieve ‘zorg’. De investering voor een goede samenwerking zorg-sport wordt niet vergoed, de zorg wordt afgerekend op de omvang van de (dure) behandeling en niet het resultaat, en sporten en bewegen buiten de zorg worden niet vergoed. Dit laatste schrikt dus vooral mensen met een smalle beurs af. Laten we slimmer omgaan met de financiële middelen, waardoor ook mensen met chronische aandoeningen en een smalle beurs hun gezondheid kunnen verbeteren met sporten en bewegen. Kijk daarbij zowel naar de mogelijkheden binnen de zorgverzekeringswet, als de kaders van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Publieke Gezondheid, waar gemeenten uitvoering aan geven.

Liesbeth Preller, specialist Fit & Gezond bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Meer binnen de rubriek Sport