'Banken en overheid moeten krachten bundelen tegen misbruik via blockchain'

10 MEI 2024 16:04 | Cense AG
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hugo Leijtens

Aanleiding:
64 maanden cel geëist tegen mastermind cryptomixer Tornado Cash | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie

De verdachte die -ongeveer anderhalf jaar geleden - is opgepakt voor het maken van een software-applicatie op de blockchain voor het witwassen van grote sommen geld, hoort op 14 mei de uitspraak van de rechtbank in zijn zaak. De overheid en banken moeten meer doen om misbruik via de blockchain te voorkomen.

De blockchain vormt een nieuwe barrière in het tegengaan van criminele geldstromen. Georganiseerde criminelen en terroristen krijgen met deze ondermijnende praktijken meer grip op de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is dat Noord-Korea, via de software-applicatie Tornado Cash, honderden miljoenen dollars heeft witgewassen om een kernwapenprogramma te financieren.

Om de invloed van deze criminelen op de maatschappij tegen te gaan, moeten de overheid en de financiële industrie de krachten bundelen en zorgen voor een betere publiek-private samenwerking. Aan de voorkant moeten banken meer inzicht krijgen in de blockchain-transacties, om de criminele geldstromen tegen te houden, zodat er aan de achterkant minder opsporing nodig is. Voorkomen is beter dan genezen.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Cense AG

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Economie en geld