De Gezichten van de Oversteek, Dorine Steenbergen: Het verhaal achter 48 helden

07 SEP 2023 13:26 | Vrijheidsmuseum

De schemering valt en terwijl de zon nederig ondergaat, gaan de sterren helderder stralen. Op de brug gaan de lichten aan, één voor één, terwijl we in stilte oversteken. Een groter contrast met de oorspronkelijke Oversteek kan bijna niet. Hier vrede, rust en herinnering, toen oorlog, geweld en verlies.

Op 20 september 1944 vond hier een heldhaftige actie plaats, als onderdeel van de grotere militaire operatie Market Garden. 260 Amerikaanse Paratroopers van de 82e Airborne Division staken in canvas bootjes vanaf de zuidkant de Waal over om met een omtrekkende tangbeweging de Waalbrug te veroveren op de Duitse troepen. Het waren merendeels twintigers en dertigers, waarvan 48 de overkant niet gehaald hebben. Op maandag 18 september a.s. houdt Dorine Steenbergen, auteur van het befaamde boek ‘De Oversteek. Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden’ een boeiende lezing hierover in het Infocentrum WO2 Nijmegen.

Dorine Steenbergen was eind 2012 verslaggeefster voor het dagblad De Gelderlander, dat net was verhuisd naar het voormalige Nuon-gebouw. Vanuit die locatie had ze ruim zicht op de bouw van een nieuwe brug die noord en zuid met elkaar ging verbinden. ‘De Oversteek’ zou deze genoemd worden, ter ere van de heldhaftige en tevens voor velen noodlottige manoeuvre van september 1944. Elke avond zouden op de brug de 48 lampen achtereenvolgens aangestoken worden, ter herinnering aan de gevallen soldaten, wiens namen op een monument aan de overkant vereeuwigd werden. Maar wie waren deze mannen eigenlijk? Waar kwamen ze precies vandaan? Wie lieten zij thuis achter toen ze naar de oorlog in Europa vertrokken? Wat waren hun dromen voor de toekomst? Steenbergen kreeg van haar toenmalige directeur, Ad van Heiningen, een jaar de tijd om antwoorden te vinden. Samen met Anja Adriaans, Amerikanist van de Radboud Universiteit, en Mariska Hofman, fotograaf van De Gelderlander, doorkruiste ze de Verenigde Staten. Het werd een zoektocht die verbluffende antwoorden en zelfs nieuwe ontdekkingen zou opleveren.

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM, Nijmegen

Entree: € 7,- (Museumkaart niet geldig.)

Inloop: 19.00 uur. Aanvang: 19.30 uur. Tussentijds pauze. Eindtijd. 21.30 uur.

Reserveren: 024-2200102; welkom@infocentrumwo2.nl; (uiterlijk vrijdag 15 september)

Informatie: www.infocentrumwo2.nl 

Facebook: /infocentrumwo2, Twitter: @infocentrumwo2

Instagram: /infocentrumwo2; LinkedIn: /company/infocentrumwo2

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met welkom@infocentrumwo2.nl of 024-2200102. De foto’s zijn genomen tijdens de opnames van de film ‘A Bridge Too Far’, naamsvermelding van Ton van Roozendaal is verplicht.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur