'Hopelijk geeft WRR-rapport over onhoudbaar zorgbeleid nieuw kabinet beslissend zetje'

16 SEP 2021 12:44 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ronald Schmidt, vicevoorzitter van Actiz, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Adviesraad: zorg staat onder druk, politiek moet keuzes maken | ANP

Geef initiatieven en zorgverleners de tijd, overlaad de zorgsector niet met actieprogramma’s. Zet structureel en breder in op gezondheid door middel van preventie. En de overheid moet een overkoepelend langetermijnperspectief bieden. Het is positief dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringbeleid (WRR) dit heeft opgeschreven in het rapport Kiezen voor houdbare zorg, dat gisteren werd gepubliceerd. Want dit is een maatschappelijk vraagstuk van de eerste orde. Toch moet een nieuw kabinet waken voor een te smalle financiële benadering van de toekomst van de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

Het is te hopen dat de WRR het huidige en nieuwe kabinet met dit belangrijke rapport wakker schudt. Het is niet het eerste rapport over dit onderwerp. Zo zijn er de laatste jaren al verschillende rapporten gepubliceerd waar de politiek misschien wel omheen wil maar niet omheen kan. Denk aan rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) Opnieuw Akkoord (2021) en Blijk van vertrouwen (2019). Dit rapport van de WRR is hopelijk het tipping point , het laatste zetje waarmee politiek Den Haag de drempel oversteekt naar een fundamentele lange termijn aanpak, die meerdere kabinetsperiodes zal moeten beslaan.

Verandering vergt een lange adem

Het is van groot belang dat iedereen het langetermijnperspectief omarmt. Als je de aanbevelingen van de WRR alleen gebruikt als keuzemenu, doe je geen recht aan de benodigde fundamentele veranderingen die nodig zijn. Verandering in de zorg duurt jaren en vergt een lange adem.

De toekomst van de zorg in het algemeen, en die van de zorg voor ouderen en chronisch zieken in het bijzonder, moet primair worden gezien als een maatschappelijk vraagstuk en niet als een financieel probleem. De veranderingen die nodig zijn om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven aanbieden zijn zo fundamenteel en gaan in wezen over de vraag hoe we meer zorgzaamheid in de samenleving zelf kunnen organiseren. De naderende vergrijzingsgolf creëert een nieuwe zorgrealiteit. Daar goed mee omgaan, vergt iets van ons allemaal.

Ronald Schmidt is bestuurder bij zorgorganisatie Cordaan en vicevoorzitter bij branchevereniging ActiZ.

Meer binnen de rubriek Gezondheid