In samenwerking het Ministerie van Economische Zaken heeft Stichting DUPAN meer dan een half miljoen jonge palinkjes uitgezet in Friesland. Beroepsvissers uit Friesland zetten de palinkjes vanaf hun boten in het water. In totaal zijn er dit jaar bijna 4 miljoen jonge palinkjes uitgezet. Daarmee kreeg de palingstand een flinke impuls.
De 560.000 jonge palinkjes die in Friesland zijn uitgezet, zogenaamde pootalen, kwamen begin dit jaar als glasaal aan bij de Franse kust. De afgelopen maanden hebben ze in een Nederlandse kwekerij doorgebracht om groter en sterker te worden, en zijn ze van glasaal (doorzichtig) veranderd in pootaal. De bestemming van pootaal voor herbevolking levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal voor de Europese kustbarrières zich ophopen, zoals de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel sterven. Door ze in het zoete water uit te zetten kan een groot deel overleven. De uitzet van palinkjes in Friesland vormt het sluitstuk van verschillende soortgelijke projecten. Vanaf dit voorjaar zijn er in Nederland bijna 4 miljoen jonge palinkjes uitgezet. Sinds 6 jaar wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten.
Glasaal wordt meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen om zoetwater te bereiken waar ze op kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.
De pootaal wordt in Nederland uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.