'Yogalessen zijn voor mensen en niet voor puppy’s'

14 FEB 2024 10:31 | Stichting VIER VOETERS

Yoga met puppy’s in Nederland is een hype. Er zijn steeds meer mogelijkheden om deel te nemen aan deze ervaring, zoals in Amsterdam. We weten niet tot in detail hoe deze yogalessen georganiseerd worden door de verschillende aanbieders en welke maatregelen worden genomen om de puppy’s veilig te houden. Toch zijn yogalessen met puppy’s wat ons betreft een punt van zorg.

Hoewel organisatoren beweren dat het goed is voor de socialisatie van de puppy's, zijn er veel factoren die in overweging moeten worden genomen. Er is niets in de omgeving van een yogales wat wij als gunstig beschouwen voor de gedragsontwikkeling van de dieren. Goede socialisatie gaat verder dan alleen het plaatsen van puppy's in een kamer vol vreemden. Als een jonge puppy's in situaties wordt geplaatst waarin ze zich overweldigd en bang voelen, kunnen ze zelfs gedragsproblemen ontwikkelen.

Bovendien zijn er meerdere dierenwelzijnskwesties die in overweging moeten worden genomen. Hebben de puppy's toegang tot water? Is er een plek waar ze zich kunnen terugtrekken van de mensen en andere puppy's? Waar komen de jonge hondjes vandaan? Is er een professionele toezichthouder die ingrijpt wanneer een persoon zich ongepast gedraagt en de veiligheid van de pup in gevaar dreigt te raken? Ook is de gezondheid van de pups een punt van zorg, want pas vanaf 12 weken zijn zij volledig gevaccineerd.

We begrijpen dat de meeste mensen die een yogales met puppy’s bijwonende beste bedoelingen hebben. Ze zijn er voor hun eigen gezondheid en om plezier te hebben met de puppy's, maar helaas begrijpen ze niet altijd de gevolgen van hun acties. Als mensen iets willen doen waar zowel de hond als hun eigen mentale gezondheid baat bij hebben, raden we aan om honden uit een lokaal asiel mee te nemen voor wandelingen. 

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur