Hulporganisaties doen ultieme oproep aan ministerraad om hongersnood Gaza te voorkomen

04 APR 2024 14:31 | Save The Children Nederland

Wanneer: vrijdag 5 april 2024

Waar: Hoek van de Lange Vijverberg, Den Haag

Tijd: 10.30 -11.00 u : Fotomoment – slaan op potten en pannen – 6 min staan symbool voor de 6 maanden oorlog  (dit doen we meerdere keren) 

Aanwezig: Amnesty International, Care, Oxfam Novib, PAX, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes en The Rights Forum

Na diverse oproepen en gesprekken hebben negen Nederlandse hulp-en mensenrechtenorganisaties de handen ineengeslagen om nogmaals een dringend beroep te doen op de Nederlandse regering de druk op de Israëlische regering op te voeren om voedselhulp mogelijk te maken.  

'Vandaag slaan wij in navolging van kinderen in Gaza met pollepels op pannen als een symbolisch alarm voor hongersnood in Gaza. Terwijl voor een groot deel van Gaza acute hongersnood dreigt, kijken wij toe’, zegt een woordvoerder van de gezamenlijke hulporganisaties.

Een dag eerder spraken afgevaardigden van enkele organisaties met premier Mark Rutte. Daarin vroegen ze de premier om de financiering van de VN-organisatie UNRWA te hervatten, omdat deze organisatie een coördinerende rol speelt bij de hulpverlening in Gaza. Het potten-en pannenprotest op de Lange Vijverberg is bedoeld om ook de ministerraad aan te sporen de druk op Israël op te voeren om de hulpverlening mogelijk te maken. De hulp-en mensenrechtenorganisaties dringen al maanden aan op een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, zodat hulpverlening veilig kan plaatsvinden. Tot nu toe zijn in de afgelopen zes maanden meer dan 200 hulpverleners gedood, dit aantal is hoger dan het totale aantal hulpverleners dat jaarlijks wereldwijd wordt gedood. 

‘Wat is de speciale relatie die Nederland zegt te hebben met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit nu waard, nu we blijven zien dat hulpverlening onmogelijk wordt gemaakt? De druk op de Israëlische regering moet opgevoerd worden om een hongersnood af te wenden’, aldus een woordvoerder van de hulporganisaties.  

De vernietiging van Gaza neemt groteske vormen aan. Uit recente cijfers blijkt dat 70% van alle huizen verwoest is, er al meer dan 30.000 doden zijn gevallen en veel Palestijnen verminkt zijn. De helft van alle landbouwgrond is zodanig verwoest dat er geen voedsel op te verbouwen is. 

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws