SOCRadar meldt een toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten

02 JUL 2024 10:20 | SOCRadar

SOCRadar belicht kritieke kwetsbaarheden die gericht zijn op Nederlandse organisaties — met een aanzienlijke focus op de bancaire sector — te midden van een toename in ransomware-aanvallen, phishing-dreigingen en DDoS-incidenten.

Nederland, bekend om zijn vooruitstrevende digitale economie, wordt geconfronteerd met een groeiende golf van ransomware-aanvallen. Volgens het nieuwste rapport van SOCRadar, het Netherlands Threat Landscape Report 2024, hebben Nederlandse entiteiten het afgelopen jaar 186 unieke ransomware-incidenten meegemaakt, waarvan 62 aanvallen specifiek gericht waren op het land. Prominente ransomware-groepen zoals Cl0p, LockBit 3.0 en ALPHV Blackcat zijn bijzonder agressief geweest, wat de hoge inzet en geavanceerdheid van deze cyberbedreigingen onderstreept.

Huzeyfe Onal, Co-Founder bij SOCRadar, benadrukt: "De toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten is zeer alarmerend. Organisaties moeten snel overgaan tot een proactieve en allesomvattende aanpak van cyberbeveiliging om deze evoluerende bedreigingen voor te blijven."

Veel aandacht voor banken

Nederlandse organisaties hebben ook te maken met een toename van het aantal phishingaanvallen, het afgelopen jaar 3.077, met een aanzienlijke focus op de banksector. De prevalentie van stealer logs, die kritieke gegevens van duizenden in gevaar brachten, benadrukt nog eens de kwetsbaarheden binnen de Nederlandse digitale infrastructuur.

De analyse van SOCRadar identificeerde 72 verschillende dreigingsactoren die het op Nederlandse ondernemingen gemunt hadden, voornamelijk op het dark web. De detailhandel werd het hardst getroffen, goed voor 14,81% van de dark web-activiteiten, gevolgd door elektronisch winkelen en postorderbedrijven, en de financiële en verzekeringssector.

nemingen.

DDoS-aanvalstatistieken zijn buiten proporties

In een ongekende stijging was Nederland vorig jaar getuige van 48.178 DDoS-incidenten, waaronder een baanbrekende aanval met 23 vectoren en een maximale bandbreedte van 590 Gbps. Deze statistieken illustreren het intense en escalerende landschap van cyberaanvallen in het land.

"DDoS-aanvallen worden steeds geavanceerder en moeilijker om je tegen te verdedigen. Het is noodzakelijk dat organisaties zich bewust zijn van het feit dat ze meerlaagse beveiligingsmaatregelen moeten implementeren om hun digitale activa te beschermen." 

"De voortdurende evolutie van DDoS-tactieken vereist de implementatie van strikte monitoring en veerkrachtige verdedigingsmechanismen om essentiële infrastructuren te beschermen en ononderbroken dienstverlening te garanderen. De DoS-resilience module ontwikkeld door SOCRadar is een geavanceerde tool die is ontworpen om de weerbaarheid van zakelijke infrastructuren tegen DoS-aanvallen te beoordelen en te versterken," voegde Huzeyfe Onal toe.

Weerbaarheid van organisaties nodig tegen cyberbedreigingen

Gezien de bevindingen van het Netherlands Threat Landscape Report 2024 benadrukt SOCRadar het belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste bedreigingen en trends, en om een combinatie van firewalls, inbraakdetectiesystemen en endpointbeveiligingsoplossingen te implementeren voor robuuste bescherming. Regelmatige back-ups van gegevens, patchbeheer en voortdurende training van medewerkers zijn essentieel om ransomware-infecties te voorkomen en te beperken. 

Geavanceerde anti-malwareoplossingen en tools voor verkeersanalyse worden ook aanbevolen om gegevensdiefstal te detecteren en te voorkomen en de impact van DDoS-aanvallen te beperken. Door een proactieve en allesomvattende aanpak van cyberbeveiliging en het gebruik van Cyber Threat Intelligence kunnen organisaties effectief reageren op directe bedreigingen en zich voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Samenwerking tussen cyberbeveiligingsprofessionals, ondersteund door robuuste CTI-raamwerken, is essentieel voor de bescherming van digitale middelen en het behoud van de veerkracht van organisaties tegen cyberbedreigingen.

Contact: marketing@socradar.io

Over SOCRadar 

SOCRadar, opgericht in 2019, is een van de snelst groeiende cyberbeveiligingsbedrijven ter wereld, met een jaarlijkse groei van 2x en een team van 170 leden. SOCRadar is wereldwijd aanwezig in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Indiase subcontinent en Azië-Pacific en biedt informatie over bedreigingen en merkbescherming van begin tot eind. Het vlaggenschip, het cloudgebaseerde SaaS-platform Extended Threat Intelligence (XTI), biedt uitgebreide externe cyberbeveiligingsoplossingen, waaronder Cyber Threat Intelligence, External Attack Surface Management, Brand Protection, Dark Web Monitoring en Supply Chain Threat Intelligence. Met meer dan 25.000 freemium-klanten uit 150+ landen en 600+ actieve betaalde klanten, stelt het platform van SOCRadar organisaties in staat zich proactief te verdedigen tegen primaire vectoren van externe inbreuken.

Ga voor meer informatie naar https://socradar.io/.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media