Toekenning Success4BioActives: meer inzicht in bioactieve inhoudsstoffen in groenten/fruit

16 AUG 2024 10:00 | Brightlands Campus Greenport Venlo

Partijen binnen de samenwerking Success4BioActives, geïnitieerd door Brightlands Campus Greenport Venlo, hebben ruim €7 ton subsidie ontvangen uit de regiodeal Noord-Limburg. Het project heeft als doel een samenwerkingscluster in te richten dat zich focust op het ontwikkelen van kennis ten aanzien van bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit, die waardevol zijn voor de gezondheid. 

Het wordt steeds duidelijker dat verdienmodellen voor de tuinbouw niet meer liggen in de bulk. Om een koploperspositie op het gebied van agrofood te behouden is het noodzakelijk om te investeren in innovatie voor het duurzaam produceren van hoogwaardig en gezond voedsel.

Er ontstaat steeds meer bewustzijn over de rol van een gezond dieet met veel groenten en fruit om welvaartsziekten te voorkomen. Ook de kennis over bioactieve stoffen in gewassen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Er is steeds meer bekend over de werking en waarde van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels voor onze gezondheid. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat gehalten aan bioactieve stoffen sterk variëren tussen rassen en zelfs sterk gedaald lijken te zijn in de afgelopen decennia. Dit biedt perspectief voor rassenonderzoek en teeltsturing.

Naast deze ontwikkelingen is er steeds meer aandacht voor bio-circulariteit en duurzaamheid, waarin de focus wordt verlegd naar grondstoffen op biologische basis die op een duurzame wijze geproduceerd worden. Consumenten maken hierin ook steeds bewustere keuzes.

Deze transitie biedt kansen voor de tuinbouw sector om toegevoegde waarde te creëren uit bioactieve stoffen in gewassen.


Programma Success4BioActives

Binnen het programma Success4BioActives gaan, onder regie van Brightlands Campus Greenport Venlo, diverse onderzoeksgroepen van Maastricht University en HAS Green Academy de samenwerking aan met onderzoeksbedrijven Compas Agro, Botany, Blue Engineering en Brightlabs om samen meer inzicht te verkrijgen in de aanwezigheid, teelsturing en verwerking van bioactieve stoffen die waardevol zijn voor de gezondheid van mensen. De samenwerking wordt opgezet door werkgroepen en modelprojecten, die als opstap dienen naar langdurige projecten welke moeten leiden naar nieuwe producten en verdienmodellen voor de tuinbouw sector.

Samenwerking

Bedrijven uit de tuinbouwsector in de regio Venlo (en daarbuiten) die geïnteresseerd zijn in de thematiek bioactieve inhoudsstoffen kunnen aanhaken bij het project door deel uit te maken van de werkgroepen of onderdeel te worden van de (toekomstige) onderzoeks- en productontwikkeling projecten.

Meerwaarde van het project

Zowel de campus als de tuinbouw sector in de regio Noord-Limburg heeft voordeel bij dit project door de unieke waarde propositie die opgebouwd wordt rondom deze actuele thematiek waarin gezondheid en duurzaamheid centraal staan.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de regiodeal Noord-Limburg, 2e tranche, thema future farming.

Brightlands Campus Greenport Venlo , HAS Green Academy, Compas Agro b.v., Blue Engineering b.v., Botany Group b.v., Universiteit Maastricht Healthy Eating and Food Innovation (UM HEFI-FIH), Universiteit Maastricht Brightlands Future Farming Institute (UM BFFI), Universiteit Maastricht Food Claims Center (UM FCC) en Brightlabs b.v. 

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw