De watersnood in Limburg heeft gezorgd voor enorme schades. Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor een ruimhartige vergoeding van de overstromingsschade voor gedupeerden. Verzekeraars en overheid moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven over welke uitkering er van wie te verwachten valt en per wanneer.
Het is onwaarschijnlijk dat de overheid alle schade door overstroming van de Maas zal vergoeden vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Bovendien is de dekking van verzekeraars voor overstromingsschade van kleinere rivieren verschillend geregeld. Ook hier is de vraag in hoeverre de overheid voor onderverzekerden compensatie zal bieden. Dit alles geeft veel onzekerheid bij gedupeerden.
De vrees bestaat dat er niet snel en adequaat zekerheid wordt gegeven aan gedupeerden. Sommigen hebben daarbij het schrikbeeld van de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen voor ogen. Om gedupeerden te ontzorgen pleit VEH ervoor dat de verzekeraars het centrale aanspreekpunt worden voor het afhandelen van alle schades. Een dergelijk model bestaat al in Spanje.
Gedupeerden ontzorgen
Gedupeerden moeten eerst worden geholpen. Het is daarna aan verzekeraars om de rekening met de overheid af te handelen. Hiervoor zou een schadeprotocol moeten worden opgesteld, met afspraken tussen de verzekeringsbranche en de overheid waardoor er duidelijkheid ontstaat voor zowel gedupeerden, verzekeraars als overheden.
Kort na de watersnood heeft VEH contact gezocht met haar leden in Limburg. Uit ruim 400 reacties kwam naar voren dat de grootste zorg van gedupeerden is of zij alle schade wel vergoed krijgen. De mensen zonder waterschade maken zich vooral zorgen over hoe wordt voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.
Dit is een origineel bericht van Vereniging Eigen Huis
Ga naar alle berichten van deze organisatie.