Straatintimidatie beperkt bewegingsvrijheid meisjes, zegt 63% - peiling Plan International

16 FEB 2023 06:00 | Plan International

Ongewenst seksueel gedrag remt meisjes in hun ontwikkeling, blijkt uit onderzoek

Amsterdam, 16 februari 2023 – 83 procent van de Nederlandse meisjes heeft ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte ervaren, blijkt uit onderzoek van Plan International onder 1.087 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar. 6 op de 10 meisjes (63%) laten weten dat seksueel ongewenst gedrag ze beperkt in hun bewegingsvrijheid. Zo mijden zij het openbaar vervoer, sportclubjes of hobby’s en missen ze in het uiterste geval school of werk.

Het onderzoek laat zien hoe ongewenst seksueel gedrag op straat, in bussen of trams en op schoolterreinen het dagelijkse leven van meisjes en jonge vrouwen negatief beïnvloedt.

Belangrijkste conclusies

  • 3 op de 10 meisjes zijn aangerand (31%), een kwart werd achtervolgd (26%) en bijna de helft (46%) van de meisjes kreeg seksueel getinte opmerkingen te horen.
  • 1 op de 20 meisjes (6%) onderging seksueel geweld, waaronder verkrachting.
  • Meisjes geven aan te zijn lastiggevallen op straat (89%), in het openbaar vervoer (37%), op schoolterreinen (25%) en tijdens hun werk (13%).
  • Uit angst om lastiggevallen te worden, doen meisjes alsof ze hun telefoon gebruiken (61%), klemmen ze hun sleutels tussen de knokkels (30%) of kleden zij zich anders (31%).
  • Meisjes beschermen zichzelf door niet alleen te reizen (53%), bepaalde locaties te ontwijken (47%), niet buiten te sporten (15%) of het openbaar vervoer te vermijden (15%).
  • Slechts 1 op de 10 meisjes doet aangifte van een ongewenste seksuele ervaring. Van de meisjes die naar de autoriteiten stapt, werd ruim een kwart (27%) niet serieus genomen. 15% werd afgeraden aangifte te doen.
  • 72% wil betere voorlichting op school over ongewenst seksueel gedrag. Betere handhaving en meer media-aandacht zijn noodzakelijk om het probleem te bestrijden, stelt de helft.
  • Jongens en mannen moeten zich uitspreken tegen ongewenst seksueel gedrag, zegt 47%.

Verstrekkende gevolgen

Ongewenst seksueel gedrag heeft ingrijpende gevolgen: op psychologisch vlak leiden seksuele intimidatie en geweld tot angst, trauma en ingrijpende veranderingen in het zelfbeeld van meisjes en vrouwen. Seksuele intimidatie draagt bij aan het normaliseren van geweld tegen meisjes en vrouwen, benadrukt Garance Reus-Deelder, directeur Plan International: “Wereldwijd leren meisjes zichzelf, bewust of onbewust, aan om ongewenste ervaringen te minimaliseren, terwijl het hen remt in hun ontwikkeling. Zo illustreert het onderzoek hoe ongewenst seksueel gedrag meisjes ervan weerhoudt een hobby of sport te beoefenen omdat de weg erheen onveilig is. En hoe, in het uiterste geval, de angst om lastiggevallen te worden meisjes belemmert naar school te gaan of te solliciteren op een bepaalde baan. Dat moet stoppen. Meisjes en jonge vrouwen moeten zich volledig kunnen ontwikkelen, vrij van intimidatie en geweld."

Safe spaces, voorlichting en activisme

80 procent van de meisjes en vrouwen over de hele wereld krijgt te maken met ongewenst seksueel gedrag. En wereldwijd beperkt dit meisjes in hun toegang tot de openbare ruimte, concludeerde Plan International al eerder in onderzoeken onder duizenden meisjes en jonge vrouwen. Plan International werkt aan betere bescherming van meisjes en vrouwen wereldwijd. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen seksueel geweld door safe spaces op te zetten en gevaarlijke plekken in steden veiliger te maken. Daarnaast geeft Plan International voorlichting over meisjesrechten en gendergelijkheid. Ook traint de organisatie jongens en meisjes om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld tegen meisjes en vrouwen. Tijdens de Nacht tegen Seksueel Geweld in Rotterdam, van 11 op 12 maart, vraagt Plan International in Nederland aandacht voor dit wereldwijde probleem.

Voor meer informatie of interviewverzoeken voor Garance Reus-Deelder (directeur) of Jet Bastiani (genderexpert) neemt u contact op met Christa Gray-Nooitgedagt op 06-51791455 of Anniek Groothuis op 06-41026557. Mailen kan naar pers@planinternational.nl Plan International Plan International is een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd actief is in meer dan 75 landen en zich inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd

Dit is een origineel bericht van Plan International

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen deze rubriek