Voor het eerst sinds 2011 geen regionale hittegolf

12 SEP 2024 07:40 | Weeronline

Ondanks een warm slot van de zomer is het dit jaar nergens in ons land tot een hittegolf gekomen. De laatste keer dat dit gebeurde was 13 jaar geleden. 

De zomermaanden begonnen wisselvallig en vrij koel. Zowel in juni als in juli hadden was wel sprake van enkele periodes met hoge temperaturen tussen de 25 en 30 graden, maar dit duurde nooit langer dan een paar dagen. Voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen op rij 25 graden of hoger zijn, waarbij drie keer de tropische 30 graden moet worden gehaald.

In augustus kwam de zomer dan eindelijk goed van de grond. De temperaturen stegen flink en het leek er even op dat enkele plekken in het (zuid)oosten van het land mogelijk een regionale hittegolf konden noteren. In de tweede week van augustus kregen we namelijk te maken met een hitte-opstoot vanuit het zuiden van Europa. In het oosten en zuidoosten van het land kwam het bijna tot een hittegolf, er ontbrak echter één tropische dag.

Grote verschillen met vorig jaar

Deze dagen is het ronduit wisselvallig en met maxima van slechts een graad of 15 ook fris voor de tijd van het jaar. Vooral in de kustgebieden trekken enkele stevige buien over die regionaal veel regen achterlaten. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen was er rond deze tijd van het jaar namelijk nog sprake van een recordlange regionale septemberhittegolf.

Aangenamer nazomerweer is echter wel in zicht. Komend weekend nemen de neerslagkansen snel af en loopt de temperatuur geleidelijk weer op. In de loop van volgende week wordt het mogelijk zelfs weer ruim 20 graden en met flink wat ruimte voor de zon kunnen we wellicht genieten van een vleugje nazomerweer. Zomerse temperaturen lijken niet meer aan de orde en ook een uitzonderlijk late hittegolf zoals vorig jaar kunnen we dus met zekerheid uitsluiten.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/12-9-2024-voor-het-eerst-sinds-2011-geen-regionale-hittegolf

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws