Succesvolle derde editie ALS Sunrise Walk brengt een recordbedrag van ruim 900.000 euro op

02 MRT 2024 10:06 | Stichting ALS Nederland

Afgelopen nacht organiseerde Stichting ALS Nederland voor de derde keer de ALS Sunrise Walk in Utrecht. Ruim 3.000 deelnemers haalden samen een recordbedrag op van ruim €916.000. De ALS Sunrise Walk is dit jaar zowel in het aantal deelnemers als in de opbrengst opnieuw gegroeid. Het sponsorevenement heeft als doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS.

De zonsopgang tegemoet

Tijdens de ALS Sunrise Walk lopen deelnemers uit het hele land in een nachtelijke tocht de zonsopgang tegemoet en zetten zo de ziekte ALS op een bijzondere manier in het licht. De zonsopgang staat tijdens het evenement symbool voor de hoop op een medicijn voor de nu nog dodelijke ziekte ALS. “Bijna alle deelnemers zijn op een of andere manier persoonlijk betrokken bij de ziekten ALS, PSMA en PLS. Onder de duizenden deelnemers zijn er zelfs 17 mensen die meedoen en zélf deze vreselijke diagnose hebben”, vertelt Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland. “Voor velen is het meedoen, naast het inzamelen van geld voor onderzoek, ook een manier om hun onmacht om te zetten in daadkracht.”

Afbeelding: Ontlading bij de finish van de ALS Sunrise Walk 2024. Beeld: Coen Koppen Fotografie

Opnieuw een recordopbrengst

“In drie jaar tijd is het aantal deelnemers enorm uitgebreid. We startten met 1.000 deelnemers tijdens de eerste editie en drie jaar later zijn dit al 3.000 mensen die samen de zonsopgang tegemoet lopen en ALS letterlijk in het licht zetten. Een enorm succes dus en we hopen de komende jaren natuurlijk nog verder te groeien.”,  zegt Limore “Het geld is hard nodig voor meer onderzoek want we geloven dat we daarmee de oplossing voor ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS kunnen vinden. Zolang er nog geen oplossing is, investeren we ook in projecten die de kwaliteit van zorg en leven voor patiënten en hun naasten verbeteren.” 

Afbeelding: Bekendmaking eindbedrag met chequemoment. V.l.n.r.: Limore Noach, Natascha Kocsis - Blaauw, Jeffrey Blaauw, Renate Ossewaarde en Leonard van den Berg. Beeld: Coen Koppen Fotografie

Jaarlijks terugkerend evenement

Met het groeiende aantal deelnemers is de ALS Sunrise Walk, naast de Tour du ALS en Amsterdam City Swim, een vast sportevenement op de agenda van Stichting ALS Nederland geworden. Deelnemers konden dit jaar kiezen uit een afstand van 25, 15 of 5 kilometer. Iedereen finishte rond zonsopgang bij de Jaarbeurs waar de eindstand werd onthuld. Het bekendgemaakte bedrag van €916.146 euro is een voorlopige eindopbrengst. Tot 31 maart kan er worden gedoneerd via alssunrisewalk.nl.

Naast de persfoto zijn nog enkele andere sfeerbeelden te downloaden via We Transfer. Foto's graag delen onder vermelding van de fotograaf (zie beschrijving foto).

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen