'Wateroverlast in Limburg wordt veroorzaakt door slepende buien boven het heuvelland'

14 JUL 2021 10:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:  Zuid-Limburg zet zich schrap voor nieuwe hoosbuien | ANP

De extreme regenval in Limburg van gisteren, vandaag en morgen wordt veroorzaakt door een aanhoudende stroom van buien. Onder invloed van een lagedrukgebied ontstaan boven Duitsland geregeld nieuwe regen- en onweersbuien en die trekken vervolgens over het zuidoosten van het land. In de Limburgse heuvels veroorzaakt dit schade en gevaar door overstromingen.

Dat de buien geregeld over Limburg heentrekken komt, omdat de weersituatie zit ‘vastgeroest’. Het lagedrukgebied ligt drie dagen lang op dezelfde plaats en als gevolg daarvan trekken de buien telkens over dezelfde gebieden heen. In de Limburgse heuvels valt hierdoor uiteindelijk 100-150 mm op grote schaal en lokaal nog meer. In Duitsland valt in het stroomgebied van de Rijn zelfs 100-300 mm regen.

Extreme hoeveelheden neerslag leiden tot uitzonderlijk zomers hoogwater in rivieren

De extreme regenval leidt in heuvelachtig gebied binnen korte tijd tot overstromingen en modderstromen. Dit kan schade opleveren en op de lage plaatsen leiden tot gevaarlijk hoogwater. Gisteren werden mensen in Limburg al overvallen door hoogwater en moesten mensen uit huizen gered worden, waarin het water 1,5 meter hoog kwam te staan.

Door de aanhoudende buien zullen ook steeds meer beken en riviertjes buiten hun oevers treden. Later in de week kunnen we een piek in de waterstand van de grote rivieren verwachten, waardoor uiterwaarden onder water kunnen lopen. Kampeerders in de uiterwaarden of langs rivieren en beekjes kunnen hier last van krijgen!

De hoogwaterpiek in Zuid-Limburg wordt vrijdag verwacht, in de Rijn tijdens het weekend. In de zomer is het onderlopen van de uiterwaarden bijzonder en de waterstanden die nu verwacht worden zijn uitzonderlijk. In juli is het sneeuwsmeltwaterseizoen in de Alpen voorbij en dat maakt dat de waterstanden in de Rijn meestal niet heel hoog zijn in de zomer en in de herfst. Daardoor is het overstromen van de uiterwaarden in dit seizoen bijzonder. Overigens wordt op de Maas, die een echte regenrivier is, officieel hoogwater verwacht en op de Rijn (vooralsnog) niet. Wel kunnen ook de uiterwaarden van de Rijn deels onderlopen.

Jaco van Wezel is meteoroloog en woordvoerder bij Weeronline

Meer binnen de rubriek Duurzaamheid