'Voedingsbedrijven aan zet bij duurzame en eerlijke productie- en handelsketens'

06 MRT 2023 09:53 | ING

Dit is een expertquote van Ceel Elemans, Sector specialist Food, ING Sector Banking.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: BBC: jarenlang seksueel misbruik op theeplantages Unilever

In de landelijke politiek wordt de discussie gevoerd over de invoering van het Nederlandse Wetsvoorstel Verantwoord en Duurzaam internationaal Ondernemen. Het zou niet nodig zijn vanwege de komst van nieuwe EU-regels en tast onnodig onze concurrentiepositie aan, is het veel gehoorde commentaar. Recente voorbeelden over misstanden in de theeketen en uitbuiting van tomatenplukkers in Zuid-Italië bevestigen juíst de noodzaak van deze initiatiefwet.

De kritiek dat Nederland weer eens het braafste jongetje van de klas moet zijn, is zeker niet op zijn plaats. Nederland is niet het enige land dat met eigen wetgeving vooruitloopt op de vorig jaar gelanceerde Europese Corporate Sustainable Due Dilligence richtlijn, die misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu wil aanpakken. Duitsland heeft al wetgeving ingevoerd. Frankrijk, België en Spanje zijn er ook mee bezig.

Misstanden in de toeleveringsketen moeten aangepakt worden. De meeste bedrijven zijn wel gemotiveerd om dergelijk situaties aan te pakken, maar vrijblijvende maatregelen en convenanten werken onvoldoende.

Wachten op Europese richtlijnen betekent dat het nog zeker drie jaar duurt voordat bedrijven verplicht zijn dit soort misstanden in de toeleveringsketens aan te pakken. Door hierop te wachten, gaan de misstanden gewoon door. Met invoering van het Nederlandse wetsvoorstel gaan meer bedrijven meedoen en dat is belangrijk om van vrijblijvende zorgplicht te komen tot sectorspecifieke normering. Een belangrijke stap die de vrijblijvendheid eraf haalt. Deze misstanden moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Soms is wetgeving dan gewoon noodzakelijk als helpende hand om bedrijven te helpen herinneren aan hun verantwoordelijkheid. En te zorgen dat de hele keten meedoet. Dát is duurzaam ondernemen.

Meer binnen de rubriek Landbouw