'Winterweer in maart is heel normaal'

02 MRT 2023 15:53 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Meteoroloog, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Geniet van deze prachtige winterdagen, hagel en sneeuw komen eraan

In maart komt de winter of de tegenwoordig maandenlange herfst ten einde en dienen de eerste lentedagen zich vaak aan. Eindelijk meer zon en aangename temperaturen. Maar wie denkt dat de lente definitief is doorgebroken komt in maart vaak van een koude kermis thuis. Maartse buien of een ijzig koude wind kunnen alle lente aspiraties behoorlijk bevriezen. Hier komt dan ook de weerspreuk “Maart roert zijn staart” vandaan.

De gemiddelde maarttemperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 6,5 graden. Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden, in de nacht daalt de temperatuur naar 2,4 graden. Op gemiddeld acht dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en gemiddeld één dag daarvan levert matige vorst op met een temperatuur onder -5 graden.

Maart is een echte overgangsmaand van winter naar zomer. Het komt tot nachtvorst, maar de temperatuur kan ook stijgen tot boven 20 graden. In De Bilt daalde de temperatuur op 4 maart 2005 naar -14,4 graden. Op die dag werd ook de landelijk laagste temperatuur genoteerd. In Marknesse daalde het kwik naar -20,7 graden. In het noorden van het land viel toen 30 tot 50 centimeter sneeuw. Ook in 2013 was het koud met in Maastricht van 11-13 maart drie ijsdagen op rij. Op 13 maart werd in het Limburgse Ell een minimumtemperatuur van -13,3 graden gemeten.

Maartse buien

Maartse buien worden aangevoerd door een noordelijke stroming. Koude lucht stroomt over het nog relatief koude zeewater en zorgt voor flinke onstabiele lucht. Het komt dan tot buien en deze buien zijn winters van karakter met hagel en (natte) sneeuw. Ook kan het onweren en de temperaturen zijn duidelijk lager dan het langjarig gemiddelde. In de nachten komt het vaak tot vorst en zeker kort na buien is gladheid goed mogelijk. Kortom: maart roert zijn staart.

Meer binnen de rubriek Natuur