'Veel regen aan zee door kustconvergentie'

06 NOV 2023 15:36 | Weeronline

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Hoofdredacteur, Infoplaza.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Wisselvallig weer zet door: veel regen en een beetje zon - NH Nieuws

November is ontzettend nat van start gegaan en vooral in de kustprovincies valt enorm veel regen. Dit wordt veroorzaakt door kustconvergentie.

Op sommige plaatsen in het westen en noordwesten van het land is nu al meer een normale maandsom regen gevallen. Normaal valt daar in heel november zo’n 95 mm. Nu is die som op meerdere plaatsen al bereikt. In Maasland (Zuid-Holland) viel zelfs al 102 mm en in Bergen (Noord-Holland) 100 mm. En daar komt deze week nog veel meer bij.

In de herfst valt altijd de meeste regen in de kustgebieden en dit verschil is nu groter. Regengebieden en buien vanaf zee volgen zich namelijk de laatste weken in rap tempo op en een einde aan de wisselvalligheid is nog niet in zicht.

Warme Noordzee oorzaak vele regen

De oorzaak dat aan de kust meer regen valt ligt aan de invloed van het warme water van de Noordzee in het najaar. Boven de relatief warme zee ontstaan stevige buien die veel vocht bevatten. Deze buien trekken met een zuidwestenwind vervolgens vooral over de kustprovincies. Naarmate ze verder landinwaarts trekken en boven het koudere land terecht komen zwakken ze af en valt er minder regen. ’s Middags als het land opwarmt weten de buien vervolgens wel verder te trekken, maar in de nachtelijke uren trekken ze vooral weer over de kustprovincies.

Wat verder meespeelt is dat de wind boven land in deze situaties met een zuidwestenwind vaak wat meer uit het zuiden waait. Hierdoor botsten deze twee winden op elkaar en moet de lucht opstijgen. Stijgende luchtbewegingen resulteren vervolgens in zwaardere buien die telkens over hetzelfde gebied heentrekken en veel regen veroorzaken in korte tijd.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid