Dit is een expertquote van Robin Lomulder, Fugro, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoe kan het land van polders en slootjes (alweer) kampen met droogte? | NU.nl
We hebben in Nederland te maken met tropische temperaturen en extreme droogte. Hierdoor hebben we een officieel watertekort en is het verdeelplan in werking getreden. Waterbeheer in Nederland is van oudsher ingericht op een zo snel mogelijke waterafvoer. Tegenwoordig hebben we een nieuwe uitdaging: water beter vasthouden om periodes van droogte goed door te komen.
Verantwoord waterbeheer
Zeker in de akkerbouw, waar nu de oogsttijd is aangebroken, is het noodzakelijk dat de gewassen zoals aardappelen, wortelen, uien en bieten voldoende water krijgen. Boeren begrijpen heel goed dat ze in dagen van extreme hitte extra zuinig met water om moeten gaan en nemen hun verantwoordelijkheid. Ook de waterschappen doen er alles aan om het in hoger gelegen natuurgebieden het waterpeil op hoogte te houden, zodat beken niet droogvallen en zeldzame vissen of andere dieren het overleven. Maar gemeenten, bedrijven en burgers moeten zich sneller aanpassen. Bijvoorbeeld door in natte tijden het regenwater niet direct af te voeren naar rivieren en kanalen, maar door regenwater te infiltreren in diepere grondlagen. We moeten zoveel mogelijk zoet regenwater opvangen en in de bodem bergen.
Klimaatadaptief grondwaterbeheer
Geo-data specialist en bodemonderzoeker Fugro houdt in veel van haar projecten hiermee rekening. Tijdens het bodemonderzoek, bij de analyse en in haar ontwerpen op het gebied van klimaatadaptief (grond)waterbeheer.
Bijvoorbeeld door middel van slimme technologieën die in een korte tijd grote hoeveelheden regenwater infiltreren in de diepere grondlagen. Het water wordt opgevangen in zogenoemde retourbronnen, waarna het via diepe, afvoerende lagen zijdelings in de grondlaag wordt verdeeld. Zo kunnen grote hoeveelheden regenwater worden opgeslagen om in tijden van langdurige droogte weer op te pompen en lokaal her te gebruiken. Een ander voordeel van dit systeem is dat het - in tegenstelling tot waterberging in bassins aan de oppervlakte – maar minimale ruimte nodig heeft en dus gemakkelijk lokaal is in te zetten. Het is een beproefde oplossing tegen het watertekort in perioden van langdurige droogte. En ten tijde van plotselinge wateroverlast kan het meer water verwerken dan het huidige, reguliere rioolsysteem.
Dit is een expertquote van Robin Lomulder, senior adviseur hydrologie, Fugro.