'Tropische septemberdagen in zuidoosten steeds normaler'

05 SEP 2022 12:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Eerst nog tropisch warm, later plaatselijk stevige onweersbuien met hagel - Omroep Brabant

Vandaag wordt het in het midden, zuiden en oosten tropisch warm. Maxima van 30 graden en meer waren in september in het verleden een zeldzaamheid, maar komen de laatste jaren steeds vaker voor. In De Bilt is tropische septemberwarmte nog wel zeldzaam.

Een tropische dag komt in het zuidoosten van het land gemiddeld eens in de twee à drie jaar voor. In de vorige klimaatperiode, 1981-2010, kwam het slechts eens in de vijf jaar in september tot een dertiger in het zuidoosten. En daarvoor wast het nog uitzonderlijker.

Meetstation Arcen bestaat nog maar sinds 1990, maar heeft sindsdien al vijftien tropische septemberdagen kunnen noteren. Maastricht heeft sinds 1906 al 43 dertigers in september kunnen noteren.

Soms komt het zelfs nog tot een regionale hittegolf in september, maar dat is erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts vijf jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1947, 1991, 1999 en 2016.

Tropische dagen in De Bilt nog zeldzaam

De kans is aanwezig dat het in De Bilt vandaag ook 30 graden wordt. Als dat lukt is er sprake van een zeldzame officiële tropische septemberdag. Het is dan de zevende tropische septemberdag in De Bilt sinds de start van de metingen in 1901.

In het huidige klimaat komt het in De Bilt gemiddeld tot 0,2 tropische septemberdagen per jaar. In de klimaatperiode 1991-2020 kwam het namelijk tot vijf tropische septemberdagen. Deze kwamen voor in 1991, 2013, 2016 en 2020. In 2016 noteerde De Bilt zelfs twee tropische septemberdagen.

Een tropische septemberdag in De Bilt komt in ons huidige klimaat gemiddeld dus zo’n eens in de zes jaar voor. Daarmee is een dertiger in september nog steeds vrij zeldzaam, maar wel minder bijzonder dan in het verleden. Voor de jaren 90 werd alleen in 1949 een officiële tropische septemberdag genoteerd. Toen werd het maar liefst 32,6 graden. Dit is de hoogste gemeten septembertemperatuur ooit op het landelijk hoofdstation.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur, Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie