World Animal Protection wil fokverbod dolfijnen in Nederland

14 APR 2021 05:30 | World Animal Protection

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept de Tweede Kamer op tot een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. De organisatie noemt een fokverbod een cruciale eerste stap om een einde te maken aan vermaak met dolfijnen in Nederland. 'We willen dat het Dolfinarium in zijn huidige vorm eindigt. Vermaak met dolfijnen moet stoppen', aldus Sanne Kuijpers van World Animal Protection.

World Animal Protection lanceert vandaag, op Dolphin Day, de campagne Over de datum: dolfijnencircus Harderwijk, met een petitie gericht aan de Tweede Kamer. Volgens de organisatie moet er een wetswijziging komen, waardoor er geen nieuwe dolfijnen meer bijkomen in Het Dolfinarium en de dolfijnen die niet meer terug kunnen naar het wild een groter en natuurlijker leefomgeving krijgen. 

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Shows met wilde circusdieren zijn sinds 2015 verboden. Maar onder het mom van educatie zijn shows en directe interacties met dolfijnen nog wel toegestaan in het Dolfinarium in Nederland. Dat is heel krom. Net als andere wilde dieren lijden dolfijnen in gevangenschap. Ze hebben veel te weinig ruimte, raken verveeld, gestrest of zelfs depressief. Het Dolfinarium is over de datum, en daarom roepen we de Tweede Kamer op om in actie te komen en dit te veranderen.’

Trend tegen vermaak met dolfijnen

Wereldwijd komen landen en organisaties in actie tegen vermaak met dolfijnen. Zo stelden Canada en Frankrijk een verbod in op het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, raadt reiskoepel ANVR dolfijnenattracties af en schrapte reisorganisatie Corendon dolfijnenvermaak uit hun aanbod. Ook tonen de al jaren dalende bezoekersaantallen van het Dolfinarium aan dat de maatschappelijke acceptatie van entertainment met dolfijnen afneemt.

‘Daarom roepen we de Tweede Kamer op om nú te handelen’, benadrukt Kuijpers. ‘Een dolfijn die vandaag wordt gefokt, kan in 2060 nog in leven zijn. Met dalende maatschappelijke acceptatie en teruglopende bezoekersaantallen kan geen enkel bedrijf die zware verantwoordelijkheid waarmaken. Er moet nu een fokverbod komen voor walvisachtigen in gevangenschap om problemen later binnen de perken te houden.'

Teken de petitie via worldanimalprotection.nl/petitie-fokverbod-voor-dolfijnen-dolfinarium

Meer binnen deze rubriek