Op woensdag 12 mei, tijdens de Internationale Dag van de Verpleging, wordt het zorgpersoneel van een aantal geselecteerde ziekenhuizen in Nederland en België in het zonnetje gezet door fitnessprofessionals met een dansworkout en bloemen. Ook ontvangen zij een vitaliteitsvoucher om weer nieuwe energie op te doen. Het 'applaus' op 12 mei bij de ziekenhuizen vormt de aftrap van een landelijke actie waar meer dan 200 sportscholen in Nederland aan meedoen.
Vorig jaar werden zorgmedewerkers nog als helden gezien en werden ze onthaald met applaus en gebak. Dat geluid is verstomd. Het lijkt alsof de inzet van het verplegend personeel steeds meer als het ‘nieuwe normaal’ wordt beschouwd. “Dat is ook de reden dat wij actie ondernemen en dat kunnen wij goed”, aldus Juliën van der Slikke, sportschoolhouder in Lienden en één van de initiatiefnemers. “De zorg verdient een opkikker en positieve aandacht, juist op zo’n speciale dag. Ik ga op 12 mei met mijn team naar het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel en we verzorgen buiten een spetterende dansworkout. Dat is onze manier om te klappen voor de zorg. Ik hoop ze zo een glimlach te bezorgen. Met de vitaliteitsvoucher kunnen de ziekenhuismedewerkers na dit loodzware jaar aan hun conditie en kracht werken. Wat we zeker van deze periode hebben geleerd is dat fysieke weerbaarheid belangrijk is om de impact van het coronavirus op de gezondheid te verkleinen”, aldus Van der Slikke.
Met de actie wil de sportbranche ook de gevaren laten zien van inactiviteit in deze crisis. Terwijl de ziekenhuizen en IC’s overvol zijn en de zorg kraakt, toont een studie onder bijna 50.000 personen - gepubliceerd in het vakblad British Journal of Sports Medicine - aan dat fysieke inactiviteit de grootste risicofactor is om na een COVID- 19 besmetting in het ziekenhuis of op de IC terecht te komen. Leefstijlziektes als overgewicht, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaataandoeningen maken mensen extra kwetsbaar. Fysiek actieve personen hebben 73% minder kans om met COVID-19 op IC terecht te komen. Fysiek fitte personen hebben 2,5 keer minder kans om te overlijden aan COVID-19. Fysieke achterstand blijkt dus een zwakke schakel in onze samenleving te zijn.
Dr. Stefan van Rooijen, oprichter van ‘Fit4Surgery’ en initiatiefnemer van het gezondheidsprogramma ‘Fit4Life’ vindt het mooi dat de ziekenhuismedewerkers op deze manier bedankt worden. Hij kijkt ook naar de toekomst. "We moeten echt nadenken over deze gezondheidscrisis. Het afgelopen jaar is de zorg op een dramatische manier overbelast geraakt. Door meer de nadruk te gaan leggen op preventieve gezondheidszorg en leefstijlverbetering kunnen we ervoor zorgen dat wij in de toekomst beter voorbereid zijn”, aldus Stefan van Rooijen.
Dit is een origineel bericht van VES
Ga naar alle berichten van deze organisatie.