VES: “Hubert Bruls, neem een voorbeeld aan Boris Johnson”

05 AUG 2020 09:16 | Vereniging Exclusieve Sportcentra

De Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) doet een oproep aan de voorzitter van het landelijke veiligheidsberaad Hubert Bruls. De 108 fitnessclubs, goed voor 150.000 fitnessbeoefenaars, willen Bruls duidelijk maken dat het beoefenen van fitness een oplossing is in de strijd tegen COVID-19 en geen probleem. Fitnesscentra zijn gesloten geweest en sinds 1 juli weer geopend. Gemiddeld 25% van de clubleden is gestopt. “Zorgelijk”, aldus Richard van Riel, directeur eigenaar van een groot fitnesscentrum en bestuurder bij de VES. “Onze oproep aan Hubert Bruls is bedoeld om te zorgen dat fitnesscentra, of beter gezegd gezondheids- en preventiecentra, een actieve rol kunnen blijven spelen in de strijd tegen COVID-19”.

“We vrezen dat er onvoldoende inzicht is in de rol die fitnessclubs in Nederland spelen in relatie tot de volksgezondheid”, vervolgt Van Riel. "En ook al is Bruls niet verantwoordelijk voor de volksgezondheid, zijn advies aan kabinet en OMT om fitnesscentra al dan niet te sluiten, raakt miljoenen Nederlanders. Trek je het percentage uitvallers in de VES clubs door naar alle clubs dan zijn er inmiddels een miljoen (!) Nederlanders gestopt met bewegingsactiviteit nummer één in Nederland. Het effect op de volksgezondheid laat zich raden, zowel direct als op de langere termijn. De zorgkosten zijn al hoog, maar zullen exponentieel gaan toenemen”.

Wetenschappelijk staat vast dat voldoende bewegen en juiste voeding bijdragen aan een gezonde leefstijl. Daarnaast is bekend dat slechts een percentage van 20% van de Nederlanders intrinsiek gemotiveerd is om actief te bewegen. Fitnesscentra ondersteunen consumenten in het behalen van hun gezondheidsdoelstellingen. Opgeleide fitnesstrainers, lifestyle coaches, therapeuten zijn actief in het fitnesscentrum om sporters te motiveren gezond, sterk en vitaal te worden én te blijven.

Onlangs deed de Britse premier Boris Johnson een oproep aan de burgers om in beweging te komen en verantwoorder te gaan eten. Niet zonder reden. “Ook in Nederland zou deze oproep van de politiek en beleidsmakers niet misstaan.”, aldus Van Riel. Uit cijfers van RIVM blijkt dat meer dan 80% van de COVID patiënten op de ic’s van de ziekenhuizen zwaarlijvig was en te kampen had met een ongezond BMI. Fitness ondersteunt niet alleen een gezond lichaamsgewicht, het vermindert stress en stimuleert het immuunsysteem. Fitness is daarmee een belangrijke schakel in de preventie van ziektebeelden zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

De oproep van Van Riel vanuit de branche: “De heer Bruls moet zich realiseren dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Vijftig procent van de 20 plussers kampt nu met overgewicht in Nederland. De groep met morbide obesitas neemt toe. Zonder alle dikke mensen te diskwalificeren, is het een feit dat zwaarlijvigheid een levensgroot probleem wordt indien er niet actief wordt ingegrepen. De oproep aan Bruls is serieus bedoeld. Ga door in uw goede strijd tegen het virus, zorg dat uw gewicht vermindert en doe net als Boris Johnson. Realiseer u dat de rol die fitness- en beweegcentra hierbij spelen cruciaal is. Zij zijn de vitaliteitsmotor van Nederland. Van Hubert Bruls vernemen wij graag zijn visie hierop”.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Vereniging Exclusieve Sportcentra via info@ves.nl of via 010-4742658

Meer binnen deze rubriek