Populariteit 5 december daalt

14 NOV 2022 09:35 | Aanbiedingenfolders.nl

Ruim 20% van de Nederlanders heeft minder zin in Sinterklaas dan een jaar geleden. Toch viert nog altijd bijna de helft van de Nederlanders pakjesavond. Dit blijkt uit onderzoek van Aanbiedingenfolders.nl onder ruim 1000 Nederlanders.

Vooral jongeren tot 30 jaar raken uitgekeken op Sint. Een kwart van hen kijkt minder uit naar 5 december dan vorig jaar. “Mede door de Pietendiscussie en de pandemie van de afgelopen jaren en de huidige economische crisis heeft niet iedereen meer zin in Sinterklaas”, zegt Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl. “Ook onze huidige wegwerpcultuur wordt als reden genoemd om niet meer mee te doen aan 5 december”.

Sint meest populair onder jonge gezinnen, hoogopgeleiden en in Zuid-Nederland

Niet geheel onverwachts zijn het vooral de gezinnen met kinderen tot 12 jaar die trouw blijven aan Sinterklaas. Van hen viert 86% dit jaar pakjesavond. Het opleidingsniveau van de deelnemers aan het onderzoek bleek ook van invloed op de populariteit van 5 december. Vooral de hoogopgeleiden doen mee aan Sinterklaas (60%). Onder de laagopgeleiden bedraagt dit percentage slechts 35%.

In Zuid-Nederland wordt op 5 december het hardst gefeest. Bijna 60% van de Zuid-Nederlanders viert Sinterklaas, terwijl dit percentage onder de West-Nederlanders op nog geen 40% ligt.

Lager budget dan vorig jaar

Degenen die dit jaar Sinterklaas gaan vieren, doen dit vrijwel allemaal met cadeautjes erbij. Bijna 30% van de Nederlanders geeft echter aan dit jaar een lager budget te hebben dan vorig jaar. Vooral vrouwen lijken de hand op de knip te houden. Een op de drie vrouwen zegt minder geld aan Sint te willen besteden. Bij de mannen bedraagt dit percentage 22%.

Over Aanbiedingenfolders.nl

Via Aanbiedingenfolders.nl vinden consumenten dagelijks eenvoudig de laatste folders en aanbiedingen van alle bekende en minder bekende winkels en webwinkels. Naast aanbiedingen vermeldt Aanbiedingenfolders.nl ook adressen, openingstijden en contactinformatie van alle lokale filialen van de winkels. Aanbiedingenfolders.nl wordt elke maand door ruim 1 miljoen bezoekers geraadpleegd.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode