'Koninklijke Nederlandse Zwembond is zijn doel misgelopen door een te commerciële aanpak'

02 AUG 2021 10:18 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Sportinstituut De Winter Sport, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Na twee zilveren zwemmedailles zorgen over toekomst: 'Komen geen grote namen aan' | NOS

De Olympische Spelen van 2021 lijken zwemtechnisch een teleurstelling. Volgens technisch directeur André Cats is de “uiterst reële doelstelling” voor het behalen van drie zwemmedailles door het openwaterzwemmen later deze week nog mogelijk.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond verhult hiermee het in mijn ogen vallend beleid waar het de afgelopen jaren mee bezig is geweest. Doordat er meerdere signalen komen dat er “nog” geen grote namen aankomen is het duidelijk dat de toekomstvisie van jaren terug niet werkt.

De KNZB, een van de bestuursleden van de Nederlandse Raad Zwemveiligheid (deze partij claimt het alleenrecht op zwemdiploma’s te hebben) is enkele jaren geleden de commerciële kant op gegaan wat betreft zwemles. Een markt waar hij niks in te zoeken heeft. Maar zo werd beweerd, dat dit de beste manier is om het zwemmen vaardig te worden.

De naam “Superspetters”, het doel: het behalen van het ABC-diploma in een diploma in 10 maanden. Door middel van het kapitaal aan subsidiegelden dat hierin gestoken is, is er een beeld ontstaan dat dit “de” beste manier is om snel goed te leren zwemmen. De nadruk ligt op borstcrawl en rugcrawl. En laten die nu net 2 belangrijke wedstrijd zwemslagen zijn.

In mijn ogen heeft de KNZB buiten de lijntjes gekleurd door hun pijlen te richten op het zwemonderwijs waarbij de wedstrijdslagen de basis vormen van het zwemdiploma. Bij de grote marketingcampagne destijds werden grote namen ingezet van topzwemmers die aangesloten zaten bij de KNZB. Dat waren ineens de experts in zwemles.

Als onder andere eigenaar van een eigen zwemschool gespecialiseerd op kleine groepen met veel individuele aandacht zien wij regelmatig kinderen instromen bij het C diploma met het diploma Superspetters op zak. De tien maanden bleken toch niet zo ideaal te zijn voor de zwemveiligheid.

Tijdens de missie om de zwemlessen weer te starten ben ik meerdere malen gebotst met de grote bonden, waaronder de KNZB, die de financiële belangen van onder andere Subsidiegelden en de SPUK IJZ-regeling voor gemeentelijk vastgoed boven het belang van de zwemlessen stelde. Doordat de grote commerciële partijen die gemeentelijk vastgoed exploiteren in de besturen zitten van onder andere een Watervrij en een WIZZ maakt dit de onafhankelijkheid verre van betrouwbaar.

De KNZB moet zich weer bezig gaan houden met landelijke zwemveiligheid, het steunen van verenigingen die de aanvoer moeten zijn voor topsport, het druk maken over de toekomst van het zwemmen in Nederland, het professioneel opleiden van zwemonderwijzers en daar hun expertise voor gebruiken en een bond zijn voor alle zwemsporten die Nederland rijk is.

Stop met die commerciële samenwerkingen die geld in het laatje brengen en voorop willen staan om erbij te willen horen en ga je echt nuttig maken. Als daar de focus op ligt met bestuurders met hart voor de zwemsport is de wedstrijdsport in de toekomst in betere handen.

Meer binnen de rubriek Sport