Eerste helft herfst was zacht, nat en zonnig

15 OKT 2024 07:30 | Weeronline

De meteorologische herfst is alweer halverwege en de herfst is tot dusver zacht, nat en zonnig. De gemiddelde temperatuur over de eerste helft komt uit op 14,1 graden tegen 13,8 normaal. Met 256 zonuren tegen 220 uur normaal was het zonnig en er viel deze herfst tot dusver 145 mm tegen 123 normaal.

De temperatuur ging deze herfst tot dusver alle kanten op. Op de eerste dag van de meteorologische herfst kwam het al direct tot een datum-warmterecord. Het werd op 1 september bijna tropisch warm in De Bilt met 29,8 graden. In het zuiden van het land werd het tropisch met in Maastricht 32,3 en in Arcen 31,4 graden. Ook op 2 september was het regionaal tropisch warm en het warme weer hield aan tot en met 9 september met regelmatig temperaturen van 25 graden en meer.

Koudere periode

Vanaf 10 september werd duidelijk koudere lucht aangevoerd en ging het kwik omlaag. Op 11 en 12 september werd het niet warmer dan 15 graden en in Woensdrecht was het op 12 september slechts 13,8 graden. Op 13 september daalde de temperatuur voor het eerst na de zomer aan de grond tot onder nul. In Twente werd het bij de grassprietjes -0,3 graden. Op 15 oktober kwam het voor het eerst regionaal tot vorst op normale hoogte (1,5 meter boven de grond).

De dagen daarna ging de temperatuur weer duidelijk omhoog en van 17 tot en met 23 september steeg het kwik naar 20 graden en meer. Tijdens de laatste week van september, maar ook tijdens de eerste dagen van oktober was het fris voor de tijd van het jaar. Dagenlang lag de temperatuur rond 15 graden en op 27 september bleef de temperatuur in De Bilt voor het eerst sinds 3 mei onder de 15 graden.

Op 7 en 8 oktober werd het vervolgens weer zeer zacht met in De Bilt respectievelijk 18,8 en 18,2 graden. In het zuidoosten en oosten werd het bijna 20 graden. Daarna koelt het weer af. Afgelopen vrijdag lag de temperatuur voor het eerst sinds 26 april in heel het land onder 15 graden.

Zachte eerste helft van herfst

De eerste helft van de herfst was iets zachter dan gebruikelijk. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 14,1 graden tegen 13,8 normaal. In totaal kwam het tot 16 warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer tegen 15 normaal. De laatste warme dag was op 23 september en dat was ook de honderdste warme dag van het jaar. Op 5 dagen werd het een zomerse dag (maxima van 25 graden en meer) tegen 2 normaal en tot tropische dagen kwam het in De Bilt niet.

Natter dan gebruikelijk

Met gemiddeld over het land 145 mm is de eerste helft van het najaar gemiddeld gezien aan de natte kant. In september viel 106 mm en in oktober tot dusver 39 mm. Het natst was het in september in de kustgebieden, maar ook in een brede strook over het midden van het land. In de kustgebieden viel op meerdere plaatsen meer dan 150 mm. In Hoek van Holland zat 180 mm in de regenmeter en in de Noord-Hollandse plaatsen Castricum en Zaandijk 174 mm. De natste plaats was echter het Overijsselse Hellendoorn met 188 mm. Daar viel aan het begin van de maand al 79 mm in een etmaal.

In oktober is tot dusver de neerslag wat gelijkmatiger verdeeld over het land. Met uitzondering van het noordoosten en het zuidwesten is 30 tot regionaal 70 mm gevallen. Het natst was het in de Noord-Hollandse plaatsen Castricum en Overveen met 75 mm. Ook in het Limburgse Beek is in deze oktober 75 mm gevallen. Een groot deel hiervan viel op woensdag 9 en donderdag 10 oktober, toen de restanten van orkaan Kirk deels over het zuidoosten van ons land heentrokken.

Een stuk droger was het in Groningen en ook in delen van Brabant en Zeeland. Op de meeste plaatsen viel 20-30 mm.

Met landelijk gemiddeld 256 zonuren tegen 221 normaal verliep de eerste helft van de meteorologische herfst aan de zonnige kant. September was zonnig met 182 zonuren en ook oktober is zonnig met tot dusver 74 zonuren gemiddeld over het land. Tijdens de eerste twee dagen van de maand was het in grote delen van het land somber, maar daarna volgden een aantal zonovergoten dagen. Tijdens de laatste dagen was het weer wat somberder.

De meeste zonuren zijn deze herfst tot nu toe voor het noorden van het land. De zon scheen daar 265-275 uur. In het midden scheen de zon 240-250 uur en in het zuiden 225-240 uur.

Bijzonderheden

Er waren deze herfst een aantal bijzondere elementen aan de lucht te zien. Zowel op 13 september als op 10 oktober was het noorderlicht te zien. Op 17 september was een gedeeltelijke supermaansverduistering te zien. De komende dagen kunnen we een volle superjachtmaan spotten en ook trekt komeet Tsuchinshan-ATLAS voorbij.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/15-10-2024-eerste-helft-herfst

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws